Ρωσία: Πού αποβλέπει η «Ένωση Φυσικού Αερίου» του Πούτιν;
Τη δημιουργία ένωσης φυσικού αερίου προτείνει ο Β. Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν και στο Καζακστάν, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς την πλευρά της Κίνας και της συναφούς δημιουργίας μιας γιγάντιας ένωσης φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία μιας «ένωσης αερίου» με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ αυτών των τριών χωρών και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Η πρώτη φάση της πρότασης του Πούτιν περιλαμβάνει τη «δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού» για αυτό το σχέδιο, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αυτό το θέμα πιθανότατα θα συζητηθεί με μια νομική οντότητα για την καθιέρωση συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών και για τη διασφάλιση της ανάπτυξης υποδομών για ξένες αγορές», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Καζακστάν ανέφερε σε ανάρτησή του ότι οι πρόεδροι του Καζακστάν και της Ρωσίας συζήτησαν πώς να «συντονίσουν κοινές ενέργειες για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των εδαφών του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν».
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι, δεδομένου ότι οι βόρειες περιοχές του Καζακστάν εξαρτώνται από φυσικό αέριο που μεταφέρεται από τη Σιβηρία, θα ήταν οικονομικά επωφελές να αυξηθούν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, αντί να ακολουθηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης του Καζακστάν για την κατασκευή ενός νέου αγωγού, ο οποίος θα παρείχε αέριο από το Καζακστάν στην περιοχή. Αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, θα εξοικονομήσει στην Αστάνα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου, ενώ η ποσότητα φυσικού αερίου που παράγεται από το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν μόλις επαρκεί για εγχώρια κατανάλωση.
Αυτές οι δύο χώρες της Κεντρικής Ασίας έχουν έναν κοινό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Ρωσία και έναν αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν στην Κίνα. Η Μόσχα αύξησε τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Κίνα από τότε που οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να μειώνουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας