Κίνα: Οργή για τα σκληρά μέτρα κατά του κορωνοϊού – Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις

Κίνα: Οργή για τα σκληρά μέτρα κατά του κορωνοϊού – Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις

Πηγή: .france24.com

Στην Κίνα χιλιάδες άνθρωποι, πολίτες αλλά και φοιτητές σε πολλές πόλεις της χώρας αντιδρούν μαζικά ενάντια στα πολύ αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Κύμα κοινωνικών αντιδράσεων προκαλεί η πολιτική zero Covid-19, που συνεχίζει να εφαρμόζει η ηγεσία της Κίνας, με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες των μεγαλύτερων πόλεων και του Πεκίνου, να μπαίνουν και πάλι σε καραντίνα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, καθημερινά σημειώνονταν ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, την προηγούμενη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 27.000 κρούσματα και προχθές Σάββατο τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 39.000, αριθμός υψηλότερος και από τα κρούσματα που περασμένου Απριλίου, που οδήγησαν σε lockdown πολλών μεγάλων πόλεων, σε όλη την επικράτεια. Χθες έφθασαν τα 39.791. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 5.233 επί συνόλου 307.802 κρουσμάτων με συμπτώματα της νόσου.

Η αυστηρότητα των μέτρων προκάλεσε χθες μεγάλες διαδηλώσεις, κυρίως φοιτητών οι οποίες μάλιστα πήραν και πολιτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN ακούστηκαν συνθήματα κατά του ΚΚΚ και του Σι Τζινπίνγκ. Χαρακτηριστικό για το κλίμα που επικρατεί σε πολλές από αυτές τις πορείες και συγκεντρώσεις είναι η σύγκριση που κάνουν πολλά διεθνή ΜΜΕ με το κύμα διαμαρτυρίας που οδήγησε στη σφαγή στη πλατεία Τιενανμέν το 1989, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά από τότε παρατηρούνται τόσο μαζικές κινητοποιήσεις.

Θρυαλλίδα του κύματος αντιδράσεων αποτέλεσε μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τόσοι. Σε βίντεο πολιτών που αναρτήθηκαν στα social media φαίνεται ότι οι έλεγχοι των αρχών για την τήρηση του lockdown στην συγκεκριμένη περιοχή καθυστέρησαν τους πυροσβέστες να φτάσουν στην φλεγόμενη πολυκατοικία. Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πόλεις και σε πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα το Σάββατο και συνεχίστηκαν και Κυριακή, στο Πεκίνο, στη Σανγκάη, στην Γκουανγκζού (πρώην Καντόνα), στις πλατείες και τους χώρους των πανεπιστημίων.

Τα 25 εκατομμύρια κατοίκων της Σαγκάης βρέθηκαν σε καθεστώς lockdown επί δύο μήνες (Απρίλιο-Μάιο) μια δοκιμασία που προκάλεσε οργισμένες διαμαρτυρίες. Έκτοτε οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να κάνουν τα περιοριστικά μέτρα περισσότερο στοχευμένα, αλλά τα περιθώρια στένεψαν μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων.

Στη Σαγκάη έγινε συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία με αναμμένα κεριά στην μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στη Σιντζιάνγκ. Το πλήθος στη συνέχεια έβγαλε λευκά φύλλα λευκού χαρτιού (μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας) και φώναζε συνθήματα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατία. Συγκέντρωση έγινε και χθες. Ορισμένα βίντεο δείχνουν ανθρώπους να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Κίνας, ενώ κρατούν πανό και πλακάτ διαμαρτυρίας για τα άκρως αυστηρά μέτρα για την πανδημία. H Σιντζιάνγκ, όπου σημειώθηκε προχθές η πολύνεκρη πυρκαγιά, μετράει 100 ημέρες μέτρων καραντίνας.

Στην επαρχία Jiangsu, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Nanjing συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά της Σιντζιάνγκ. Σε ένα βίντεο, διοικητικός αξιωματούχος του Πανεπιστημίου ακούγεται να προειδοποιεί τους φοιτητές ότι «θα πληρώνουν για αυτό που κάνουν» και οι συγκεντρωμένοι του απαντούν ακριβώς με την ίδια φράση.

Στις αρχές του μήνα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει ορισμένες από τις προβλέψεις της πολιτικής zero Covid, όπως η αναστολή πτήσεων για τις αεροπορικές εταιρείες που είχαν μεταφέρει επιβάτες οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί. Μείωσε επίσης τον χρόνο που απαιτείται για την καραντίνα σε επιβάτες διεθνών πτήσεων από επτά σε πέντε ημέρες. Η χαλάρωση ορισμένων μέτρων ήταν αναγκαία ώστε να εξαχθούν νέα συμπεράσματα και τα μέτρα να είναι «στοχευμένα και αποτελεσματικά», δήλωσε στα τοπικά μέσα ο Λέι Χαϊτσάο, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Οι μεγαλύτερες πόλεις συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας εξακολουθούν να διατηρούν τα περισσότερα από τα δοκιμασμένα μέτρα, αν και με περισσότερο εστιασμένο τρόπο, για να αποφύγουν ένα γενικό lockdown, όπως είχε γίνει στην έξαρση της πανδημίας. Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου βρίσκεται η Γκουανγκζού, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων (την Δευτέρα με 9.085 από τα συνολικά 27.095 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο) και το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται υπό περιορισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play