Η ΕΕ βάζει στο «κάδρο» Τουρκία και Ουγγαρία
Πηγή: hungarytoday/euractive
Με σημερινή απόφασή του το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ προσθέτει την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων έναντι της Ρωσίας στον κατάλογο των εγκλημάτων της Ένωσης. Με την απόφαση αυτή «στοχοποιούνται» ουσιαστικά η Ουγγαρία και η Τουρκία.
Πιο ειδικά, η Τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήγησε ότι η «η ΕΕ έχει υιοθετήσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό κυρώσεων για να στοχεύσει την οικονομία της Ρωσίας και να εμποδίσει την ικανότητά της να συνεχίσει αυτή την επιθετικότητα (…) κάθε προσπάθεια παράκαμψης αυτών των μέτρων θα σταματήσει».
Η ΕΕ έχει εκδώσει οκτώ αποφάσεις κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της πολεμικής συμπεριφοράς της απέναντι στην Ουκρανία. Με τη σημερινή απόφαση η ΕΕ επιτίθεται σε χώρες που αρνούνται να εφαρμόσουν στην πράξη αυτά τα περιοριστικά μέτρα.
Η σημερινή απόφαση ελήφθη ομόφωνα και επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε τρίτες χώρες και σε υπηκόους τους ή στις οντότητες που είναι υπεύθυνες για παράκαμψη των απαγορευτικών κυρώσεων, τις οποίες έχει θεσπίσει η ΕΕ.
Η σημερινή απόφαση στοχεύει ουσιαστικά στην Ουγγαρία και την Τουρκία.
Πιο ειδικά, ένας πρώτος στόχος είναι εκτός ΕΕ. Η Τουρκία κατηγορείται τακτικά ότι παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και ότι έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη κυκλική διαδρομή για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ, παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο. Η Τουρκία είναι υποψήφια προς χώρα ένταξη, από το μακρινό 1999.
Ένας δεύτερος στόχος είναι η Ουγγαρία. Αυτή είναι πλήρες κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τιμόνι της, ωστόσο, βρίσκεται ο νεοσυντηρητικός ευρωσκεπτικιστής Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δεν κρύβει ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και τον Β. Πούτιν. Η Ε.Ε. δεν δύναται να απαγορεύσει σε μια χώρα μέλος να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η ουγγρική κυβέρνηση μπορεί όμως να κατηγορηθεί για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων έναντι του Κρεμλίνου.
Επίσης, η ουγγρική κυβέρνηση, κατηγορούμενη για «εκβιασμό» της ΕΕ, ανακοίνωσε την αποστολή διμερούς οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και όχι στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδίου στήριξης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Ούγγρος υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως, «για να είναι επιτυχής, η εφαρμογή των (περιοριστικών) μέτρων απαιτεί κοινή προσπάθεια και η σημερινή απόφαση είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι θα σταματήσει κάθε προσπάθεια παράκαμψης αυτών των μέτρων».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας