Η Σουηδία προ των πυλών του ΝΑΤΟ και η εγρήγορση της Ελλάδας
Πηγή: cepa/dailysabah
Μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η Τουρκία εκτιμά πως οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν σημειώσει προόδους στην ενταξιακή προοπτική τους στην Ατλαντική Συμμαχία. Ο τουρκικά μεροληπτών Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίζεται ικανοποιημένος και η ελληνική πλευρά είναι σε εγρήγορση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας ήταν ο Μόνιμος Υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών Jukka Salovaara και ο Dr Petri Hakkarainen, Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Φινλανδίας. Μαζί τους συμμετείχαν εκπρόσωποι των ξένων, της δικαιοσύνης, της αστυνομίας, της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών. Στόχος του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού είναι να διασφαλίσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Τριμερούς Μνημονίου. Ο Μόνιμος Κοινός Μηχανισμός χαιρέτισε την εντατική συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και φορέων και την πρόοδο που σημείωσαν τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία σε συμμόρφωση με το μνημόνιο. Αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται περαιτέρω για την εφαρμογή του».
Με βάση την ανακοίνωση αυτή, η Σουηδία βρίσκεται προ των πυλών της προσχώρησής της στο ΝΑΤΟ. Για να επιτευχθεί όμως η πλήρης προσχώρησή της, το αίτημά της πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τα τριάντα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Έως σήμερα, η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες που δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να επικυρώσουν την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Τα προαπαιτούμενα της φινλανδικής προσχώρησης θα πρέπει να θεωρείται ότι έχουν ικανοποιηθεί και η Ουγγαρία του νεοσυντηρητικού Βίκτορ Όρμπαν δηλώνει έτοιμη να επικυρώσει την προσχώρηση των δύο χωρών.
Η εξαίρεση, που έχει κατακτήσει τη γραφικότητά της στον δυτικό πολιτικό κόσμο και τη δυτική κοινή γνώμη, είναι η Τουρκία του Ερντογάν. Αυτός βρίσκει «θετική» την εξέλιξη, που αποτυπώνεται στο δελτίο τύπου. Πράγματι, η διατύπωση «εντατική συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων και φορέων» σημαίνει περαιτέρω ξενοφοβική υστερία εναντίον των Κούρδων, που κατοικούν μόνιμα στη Σουηδία.
Αναμφίβολα, το κέρδος για την Ευρώπη και τη Δύση συνολικά θα είναι μεγάλο από την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η Ρωσία θα έχει στα βορειοδυτικά σύνορά της μια χώρα αντίθετη με τους νεοιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του προέδρου Β. Πούτιν και με τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Το θάρρος της Σουηδίας να εγκαταλείψει δεκαετίες ουδετερότητας και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πρέπει να χαιρετιστεί χωρίς περιττές μεμψιμοιρίες. Η πατρίδα μας, ως χώρα μέλος της Συμμαχίας, χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώνεται στις συνομιλίες ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά αποφεύγει να «τσουβαλιάσει» τους Κούρδους και να τους ελεεινολογήσει σαν «τρομοκράτες». Παρατηρεί τα ανατολίτικα παζάρια μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του Γενς Στόλτενμπεργκ, που δεν έχει τηρήσει τις αυστηρές θεσμικές προδιαγραφές που θέτει ο κανονισμός του ΝΑΤΟ. Γνωρίζει άριστα και το δημοσίως εκπεφρασμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας για αναθεώρηση των Συνθηκών και για επέκταση στο Αιγαίο Πέλαγος. Παρατηρεί, καταγράφει και σχεδιάζει την άμεση και αποφασιστική απάντηση που πρέπει να δοθεί, αν χρειαστεί βέβαια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας