Reuters: Ρώσοι και Ουκρανοί συναντήθηκαν στo Αμπού Ντάμπι – Ο λόγος
Πηγή: chinadaily
Εκπρόσωποι από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου που θα συνδεόταν με την επανέναρξη των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας, οι οποίες πηγαίνουν στην Ασία και Αφρική , μέσω ουκρανικού αγωγού, ανέφεραν τρεις πηγές με γνώση της συνάντησης, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.
Οι πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες διεξάγονταν με τη μεσολάβηση του αραβικού κράτους του Κόλπου και δεν περιλάμβαναν τα Ηνωμένα Έθνη παρά τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στη διαπραγμάτευση της συνεχιζόμενης πρωτοβουλίας για εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η αμμωνία χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων.
Ωστόσο, οι συνομιλίες στοχεύουν να άρουν τα εναπομείναντα εμπόδια στην πρωτοβουλία που παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα και να μειώσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων ξεμπλοκάροντας τις εξαγωγές της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν προκειμένου να συζητηθούν ελεύθερα ευαίσθητα θέματα.
Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, Άμπου Ντάμπι, στις 17 Νοεμβρίου, όπου συζήτησαν να επιτραπεί στη Ρωσία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές αμμωνίας με αντάλλαγμα μια ανταλλαγή κρατουμένων που θα απελευθερώσει μεγάλο αριθμό Ουκρανών και Ρώσων κρατουμένων, ανέφεραν οι πηγές.
Το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να διαπιστώσει ποια πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες.
Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, δήλωσε στο Reuters ότι «η απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για το άνοιγμα των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας», προσθέτοντας «Φυσικά αναζητούμε τρόπους να το κάνουμε αυτό σε κάθε ευκαιρία». Ο Μποντνάρ είπε ότι δεν γνώριζε εάν πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα ΗΑΕ.
Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα εργαστούν για να ξεμπλοκάρουν τα ρωσικά λιπάσματα που έχουν κολλήσει στα ευρωπαϊκά λιμάνια και να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές αμμωνίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Ερωτηθείς εάν τα Ηνωμένα Έθνη συμμετείχαν στις συνομιλίες, ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η εξαγωγή ρωσικής αμμωνίας θα γίνεται μέσω υπάρχοντος αγωγού προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο αγωγός σχεδιάστηκε για να αντλεί έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους αερίου αμμωνίας ετησίως από την περιοχή του Βόλγα της Ρωσίας στο λιμάνι Pivdennyi της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, γνωστό ως Yuzhny στα ρωσικά, κοντά στην Οδησσό για περαιτέρω αποστολή σε διεθνείς αγοραστές. Έκλεισε με την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Η εξαγωγή αμμωνίας δεν αποτελούσε μέρος της ανανέωσης της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών με την υποστήριξη του ΟΗΕ που αποκατέστησε την εμπορική ναυτιλία από την Ουκρανία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ρεμπέκα Γκρινσπαν, Γενική Γραμματέας της υπηρεσίας του ΟΗΕ UNCTAD, η οποία ηγείται των διαπραγματεύσεων για το λίπασμα, δήλωσε αισιόδοξη ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με τους όρους για την εξαγωγή ρωσικής αμμωνίας μέσω του αγωγού, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy έθεσε δημοσίως αρκετούς όρους προτού επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις εξαγωγές αμμωνίας μέσω του αγωγού, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων και της επαναλειτουργίας του λιμανιού του Mykolaiv στη Μαύρη Θάλασσα.
Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν δημοσιοποιήσει επίσημα στοιχεία για το πόσους αιχμαλώτους πολέμου έχουν συλλάβει από την έναρξη της εισβολή, ωστόσο στις 29 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι από τον Μάρτιο, η Ρωσία απελευθέρωσε συνολικά 1.031 κρατούμενους.
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν αποκαλύψει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τις άμεσες συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών μετά την εγκατάλειψη των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή.
Οι προσπάθειες του Άμπου Ντάμπι ακολουθούν τα βήματα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία σημείωσε διπλωματική νίκη εξασφαλίζοντας την ελευθερία των ξένων μαχητών που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως και η Σαουδική Αραβία, είναι μέλος της πετρελαϊκής συμμαχίας ΟΠΕΚ+ που περιλαμβάνει τη Ρωσία και έχει επίσης διατηρήσει καλούς δεσμούς με τη Μόσχα παρά τις δυτικές πιέσεις να βοηθήσει στην απομόνωση της Ρωσίας σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΑΕ Mohammed bin Zayed al-Nahyan επισκέφτηκε τη Μόσχα τον περασμένο μήνα όπου συζήτησε με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο να μεσολαβήσει το Άμπου Ντάμπι για μια συμφωνία αμμωνίας, ανέφεραν δύο από τις πηγές.
Η Ουκρανία είναι σημαντικός παραγωγός σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και σημαντικός προμηθευτής λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.
Από τον Ιούλιο, η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων της, αν και δεν στοχεύουν άμεσα σε κυρώσεις, περιορίζονται επειδή οι κυρώσεις δυσκολεύουν τους εξαγωγείς να διεκπεραιώσουν πληρωμές ή να αποκτήσουν πλοία και ασφάλιση.
πηγή:Reuters
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας