Ουκρανία: Προετοιμασίες ενόψει σκληρού χειμώνα με “ακρωτηριασμένο” το σύστημα ηλεκτρισμού

Ουκρανία: Προετοιμασίες ενόψει σκληρού χειμώνα με “ακρωτηριασμένο” το σύστημα ηλεκτρισμού

Πηγή: cnn

Εκατομμύρια Ουκρανοί είναι πιο πιθανό να ζουν με μπλακ άουτ -καθημερινό φαινόμενο σε όλη τη χώρα- τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για έναν χειμώνα με ελάχιστη ή καθόλου ισχύ σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, όπου οι θερμοκρασίες έχουν ήδη πέσει κάτω από το μηδέν, καθώς τα ανελέητα ρωσικά χτυπήματα ακρωτηριάζουν το ήμισυ της ενεργειακής ικανότητας της χώρας.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε τον κόσμο να διατηρήσει την εξουσία, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί σκληρά όπως το Κίεβο, η Βίνιτσια στα νοτιοδυτικά, το Σούμι στα βόρεια και η Οδησσός στη Μαύρη Θάλασσα.

Η απάντηση της Μόσχας στις στρατιωτικές αποτυχίες των τελευταίων εβδομάδων περιελάμβανε ένα μπαράζ πυραυλικών επιδρομών εναντίον εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας, και ο Ζελένσκι είπε ότι το ήμισυ της ισχύος της χώρας έχει καταστραφεί και τεθεί εκτός λειτουργίας από ρωσικούς πυραύλους.

«Η συστηματική ζημιά στο ενεργειακό μας σύστημα από χτυπήματα των Ρώσων τρομοκρατών είναι τόσο σημαντική που όλοι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να προσέχουν και να αναδιανέμουν την κατανάλωσή τους όλη την ημέρα», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία σε βίντεο. «Προσπαθήστε να περιορίσετε την προσωπική σας κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας».

Εκατομμύρια Ουκρανοί είναι πιο πιθανό να ζουν με μπλακ άουτ -καθημερινό φαινόμενο σε όλη τη χώρα- τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας παροχής ενέργειας.

Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, επικεφαλής της YASNO, η οποία παρέχει ενέργεια για το Κίεβο, είπε ότι οι εργαζόμενοι σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις επισκευές πριν φθάσουν τα κρύα του χειμώνα.

«Να εφοδιαστείτε με ζεστά ρούχα, κουβέρτες, σκεφτείτε επιλογές που θα σας βοηθήσουν να περιμένετε μια μεγάλη διακοπή ηλεκτροδότησης», είπε ο Κοβαλένκο. «Είναι καλύτερα να το κάνεις τώρα παρά να είσαι μίζερος».

Οι πολίτες στην πρόσφατα απελευθερωμένη νότια πόλη Χερσώνα, όπου το Κίεβο λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν κρίσιμες υποδομές πριν φύγουν νωρίτερα αυτό το μήνα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μετεγκατάσταση σε περιοχές όπου τα θέματα ασφάλειας και θέρμανσης είναι λιγότερο έντονα.

Σε ένα μήνυμα τηλεγράφημα για τους κατοίκους της Χερσώνας – ειδικά τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες με παιδιά και όσους είναι άρρωστοι ή ανάπηροι – η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk δημοσίευσε διάφορους τρόπους με τους οποίους οι κάτοικοι μπορούν να εκφράσουν ενδιαφέρον να φύγουν.

«Μπορείτε να μετακινηθείτε για τη χειμερινή περίοδο σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας», έγραψε, αναφέροντας προβλήματα ασφάλειας και υποδομής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τα μπλακ άουτ και τα χτυπήματα της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή είναι οι συνέπειες της απροθυμίας του Κίεβου να διαπραγματευτεί, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντόλιακ είπε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει τη Χερσώνα από την άλλη πλευρά του ποταμού Ντνίπρο, τώρα που τα στρατεύματά της αποχώρησανι.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λογική: θέλουν απλώς να εκδικηθούν τους ντόπιους», έγραψε στο Twitter.

Μαίνονται οι μάχες – Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι μάχες συνέχισαν να μαίνονται στα ανατολικά μετά τις μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς από τη Χερσώνα στο νότο.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν γύρω από το Bakhmut και την Avdiivka στο Ντόνετσκ και βομβάρδισαν κοντινές πόλεις.

Η Μόσχα ενισχύει τις περιοχές που εξακολουθεί να κατέχει και πιέζει κατά μήκος μιας γραμμής μετώπου δυτικά της πόλης του Ντόνετσκ που κρατούν από το 2014.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν τη Δευτέρα τις ευθύνες για τουλάχιστον δώδεκα εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο αμέσως μετά την εισβολή του στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά βρίσκεται πέρα ​​από τον ποταμό Dnipro από περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο.

Η Ουκρανία γλίτωσε ελάχιστα την καταστροφή κατά τη διάρκεια των μαχών το Σαββατοκύριακο που συγκλόνισαν το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης , με ένα μπαράζ οβίδων. Ορισμένοι έπεσαν κοντά σε αντιδραστήρες και προκάλεσαν ζημιές σε ένα κτίριο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, ανέφερε η υπηρεσία πυρηνικής επιτήρησης του ΟΗΕ.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να εγγυηθούν την προστασία από «ρωσικές δολιοφθορές» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ περιόδευσαν τον χώρο τη Δευτέρα και ο οργανισμός είπε ότι εντόπισαν εκτεταμένες ζημιές, αλλά τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τα βασικά συστήματα του εργοστασίου.

Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να υπερθερμανθεί το πυρηνικό καύσιμο εάν διακοπεί η ισχύς που οδηγεί τστα συστήματα ψύξης. Οι βομβαρδισμοί έκοψαν επανειλημμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο επαναλαμβανόμενος βομβαρδισμός του εργοστασίου κατά τη διάρκεια του πολέμου έχει προκαλέσει ανησυχία για μια σοβαρή καταστροφή στη χώρα που υπέστη το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, την κατάρρευση του Τσερνόμπιλ το 1986.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play