Ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να ξαναείναι υποψήφιος;

Ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να ξαναείναι υποψήφιος;

Πηγή: Reuters/

Το ερώτημα το ανακινεί ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την επιτυχία στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, δηλαδή τις εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το ερώτημα το έβαλε ο ίδιος ο 80χρονος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Για την ακρίβεια, δεν το έθεσε ανοιχτά. Το υπαινίχθηκε. Το ερώτημα, καθόλου άστοχο και ρητορικό, απασχολεί μέσα και ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Πριν από όλα, συζητούμε επί μιας υποθέσεως. Δεν υπάρχει ακόμη μια συγκεκριμένη δήλωση που να μιλά με σαφείς όρους για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης υποψηφιότητας. Το ερώτημα το ανακινεί ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την επιτυχία στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, δηλαδή τις εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Νομικοπολιτικά, δεν υφίσταται, στην υποθετική περίπτωση, κανένα εμπόδιο. Το κείμενο του ομοσπονδιακού Συντάγματος δεν περιλαμβάνει καμία διάταξη που να κατοχυρώνει ένα ανώτατο ηλικιακό όριο για προεδρική υποψηφιότητα.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν δεν έχει κάποια δικαστική εκκρεμότητα τέτοια που να τον εμποδίζει από το να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Πολιτικά, δεν έχει υπάρξει άλλος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που να έχει φυσήξει τόσα κεράκια. Ογδόντα ετών είναι ο Δημοκρατικός Πρόεδρος και, με βάση όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν υπάρχει ένα ιστορικό ανάλογο. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές, και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού επισημαίνουν ότι στις ΗΠΑ συμβαίνει το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη: ο Μπάιντεν βαδίζει για τα καλά στην τρίτη ηλικία, όπως άλλωστε και ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει υπερβεί τα 75 έτη και που, παρόλα αυτά, δήλωσε και πάλι «παρών» για την προσεχή προεδρική αναμέτρηση.

Εδώ κάτι συμβαίνει με όρους της σύγχρονης πολιτικής επικοινωνίας. Ο Σούνακ, ο Μακρόν, η Μελόνι, ο Σουλτς, ο Μητσοτάκης, η Μελόνι είναι, όλοι τους, κοινωνικά νέοι, δεν υπερβαίνουν τα πενήντα με πενήντα πέντε χρόνια και, κατά προέκταση, ανταποκρίνονται σε ένα θεμελιακό κριτήριο των ειδικών της πολιτικής επικοινωνίας της εποχής μας: τη νεότητα με την κοινωνική του όρου έννοια.

Είναι όμως ηλικιακός ρατσισμός το να θέτουμε ένα τέτοιο ερώτημα για έναν άνθρωπο που σκέπτεται να ασκήσει τα προεδρικά καθήκονταl; Ναι. Ξεκάθαρα και υπογραμμισμένα, ναι. Εκτός εάν αρνηθούμε την καθαυτή πραγματικότητα και την καθαυτή μας στάση.

Και σε ποιον παράγοντα ή σε ποιους παράγοντες οφείλεται αυτή η προδήλως ηλικιακά ρατσιστική συμπεριφορά μας; Γιατί οι υποψήφιοι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να έχουν ένα καρτελάκι με ηλικία λήξης στο μανίκι τους;

Εποχή νεολατρείας και μετάβασης βιώνουμε όλοι μας, στον έναν ή στον άλλον βαθμό. Το νέο έλκει περισσότερο από ό,τι το παλαιό ή έτσι νομίζουν οι (πολύτιμοι) ειδικοί της πολιτικής επικοινωνίας. Το νεανικό υπόδειγμα πολιτικού ηγέτη διδάσκονται σε επαγγελματικά σεμινάρια και σε πανεπιστημιακά τμήματα. Και προφανώς, τα αίτια αυτής της στάσης δεν μπορούν να εξαντληθούν εδώ.

Σε κατακλείδα, ο Τζο Μπάιντεν, που είναι το πρόσωπο του ερωτήματος, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας τέτοια, που θα τον εμπόδιζαν να ασκήσει τα προεδρικά καθήκοντα. Μία εγχείρηση στον εγκέφαλο (ναι, ξέρω) αναφέρεται πριν από πολλά χρόνια. Στις λοιπές εξετάσεις, δεν έχει κανένα σοβαρό πρόβλημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play