CΟΡ27: Ένας πρώτος απολογισμός

CΟΡ27: Ένας πρώτος απολογισμός

Πηγή: guardian

Μετά από σκληρές ανταλλαγές, οι αντιπροσωπείες κρατών και οργανώσεων στην Αίγυπτο κατέληξαν σε συμφωνία για αποζημίωση των φτωχών χωρών για την κλιματική ζημιά που υφίστανται, αλλά οι στόχοι για τα ορυκτά καύσιμα δεν έχουν αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω

Η 27η Διάσκεψη για το Κλίμα και την κλιματική αλλαγή περάτωσε τις εργασίες, αφήνοντας ανάμικτα συναισθήματα στους συμμετέχοντες. Το τελικό κείμενο δεν είναι ακόμη στη διάθεσή μας, αλλά δύο φαίνεται ότι είναι οι κατευθύνσεις του.

Συγκεκριμένα, διεθνής διάσκεψη για το κλίμα ολοκληρώθηκε, μετά από μια παράταση της τελευταίας, δηλωτική των έντονων και αλλεπάλληλων διεργασιών,

Μετά από σκληρές ανταλλαγές, οι αντιπροσωπείες κρατών και οργανώσεων στην Αίγυπτο κατέληξαν σε συμφωνία για αποζημίωση των φτωχών χωρών για την κλιματική ζημιά που υφίστανται, αλλά οι στόχοι για τα ορυκτά καύσιμα δεν έχουν αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω.

Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις που υπερέβαιναν κατά πολύ το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, η COP27 ολοκληρώθηκε, αφού υιοθέτησε ένα πολυσυζητημένο κείμενο για τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, αλλά χωρίς νέες φιλοδοξίες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά, παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, αναδεικνύοντας το στοιχείο της δέσμευσης του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Ο Έλληνας εκπρόσωπος, Πέτρος Βαρελίδης, εξέτασε τα πορίσματα της COP27 από την σκοπιά της Ευρώπης. Όπως έχει ήδη τονιστεί εδώ, η Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και εφαρμόζει περισσότερο από άλλες χώρες και ηπείρους τις αποφάσεις των Διασκέψεων. Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε πως «η αλήθεια είναι ότι στις τάξεις των αξιωματούχων της ΕΕ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της απογοήτευσης. Προφανώς, δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε. Για να πετύχουμε τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα πρέπει έως το 2030 να έχουμε μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% σε σχέση με το 2019. Σήμερα, το άθροισμα των δεσμεύσεων των χωρών φθάνει μόλις το 0,3%. Πρόκειται για τεράστια απόκλιση, που δεν μπορεί να γεφυρωθεί χωρίς την πολύ πιο ουσιαστική συμμετοχή όλων των χωρών στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών».

Με βάση λοιπόν τα προαναφερόμενα, διαπιστώνεται μια σαφής υποχώρηση ως προς τα ορυκτά καύσιμα, την ίδια στιγμή που καταγράφεται μια συμφωνία αναφορικά με τις πιο φτωχές χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play