ΔΝΤ: Το εμπορικό χάσμα θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 1,4 τρισ. δολάρια
Πηγή: brief.com.cy/Αρχείου
Η αύξηση των εμπορικών φραγμών έναντι της Κίνας και άλλων χωρών κατά το τελευταίο έτος θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, επιπλέον της σοβαρής ζημίας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το Bloomberg.
“Αυτό που ελπίζω να δω είναι κάποιες ανατροπές στα μπλοκαρίσματα της πολιτικής απέναντι στην Κίνα και σε παγκόσμιο επίπεδο”, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα στον Στέφεν Ένγκλ του Bloomberg Television σε συνέντευξή της στην Μπανγκόκ το Σάββατο. “Ο κόσμος θα χάσει 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μόνο και μόνο λόγω της διαίρεσης που μπορεί να μας χωρίσει σε δύο εμπορικά μπλοκ. Πρόκειται για 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια”.
Για την Ασία, η πιθανή απώλεια θα μπορούσε να είναι διπλάσια, ή περισσότερο από 3% του ΑΕΠ, επειδή η περιοχή είναι περισσότερο ενσωματωμένη στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο περιθώριο της συνάντησης των οικονομικών ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα.
Ενώ αυτό θα αποτελούσε σημαντική ζημία για την παγκόσμια οικονομία, ο μεγαλύτερος παράγοντας που πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε η Γκεορκίεβα. “Ο μοναδικός πιο επιζήμιος παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία είναι ο πόλεμος”, δήλωσε η ίδια. “Όσο πιο γρήγορα τελειώσει ο πόλεμος, τόσο το καλύτερο”.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες, προτρέποντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να περιορίσουν την αύξηση των τιμών και να φέρουν κάποια ανακούφιση, ιδίως στο κόστος των τροφίμων. Η ανατίμηση του δολαρίου σε διψήφια ποσοστά μέχρι στιγμής φέτος συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε ασφαλή καταφύγια εν μέσω ενδείξεων ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να οδεύει προς την ύφεση.
Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι ασιατικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τον κατακερματισμό προκειμένου να διατηρήσουν την ανάπτυξη, ιδίως υπό το πρίσμα της πληθώρας άλλων οικονομικών σοκ από το Covid-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους ζωής.”Αν προσθέσουμε σε αυτό τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, θα είναι σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά”, είπε. “Κανείς δεν θα επωφεληθεί από αυτό”.
Παρόλα αυτά, είπε ότι τα έθνη της Ασίας είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν οικονομικά σοκ χάρη στα σημαντικά αποθέματα και τη συνεργασία εντός της περιοχής.
Σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο του δημόσιου χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ “δεν έχει ακόμη θορυβηθεί αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση”. Περίπου το 25% των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύεται σε προβληματικό έδαφος, ενώ το 60% των χωρών με χαμηλό εισόδημα βρίσκεται σε κατάσταση ή κοντά σε πρόβλημα χρέους. Η ίδια ενθάρρυνε τα έθνη που πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε δολάρια και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον να δράσουν προληπτικά και να ζητήσουν έγκαιρα βοήθεια από το Ταμείο.
Το Μπαγκλαντές ήταν η τελευταία οικονομία που κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με το ΔΝΤ εν μέσω της μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων, εξασφαλίζοντας νωρίτερα αυτό το μήνα δάνειο ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, το οποίο υπόκειται στην έγκριση της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ τις επόμενες εβδομάδες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας