Die Zeit: Φόβοι για πολιτική χρήση του χτυπήματος στην Κωνσταντινούπολη

Die Zeit: Φόβοι για πολιτική χρήση του χτυπήματος στην Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Αρχείου

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί τους Κούρδους για την επίθεση στη μέση της Κωνσταντινούπολης. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πράξη για να ενισχύσει τη δράση εναντίον της εθνικής ομάδας στη βορειοανατολική Συρία.

Ένα βάθρο με εκατοντάδες λουλούδια βρίσκεται τώρα στο σημείο όπου μια βόμβα σκότωσε έξι ανθρώπους την Κυριακή. Είναι κόκκινο, το χρώμα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και τεράστιες εθνικές σημαίες πλαισιώνουν την οδό İstiklal της Κωνσταντινούπολης. Καμία δεν κυματίζει μεσίστιος, οι σημαίες δεν έχουν σκοπό να δείξουν πένθος, αλλά εθνική υπερηφάνεια.

Ο φερόμενος ως δολοφόνος, μια νεαρή γυναίκα, προφανώς με συριακό διαβατήριο, πόζαρε επίσης ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες για μια φωτογραφία μετά τη σύλληψή της. Φοράει χειροπέδες, μαύρα σανδάλια και μωβ κουκούλα με γραμμένο «New York». Υπάρχουν μώλωπες στο πρόσωπό της. Το βράδυ μετά την επίθεση, ειδικές μονάδες λέγεται ότι τη συνέλαβαν σε διαμέρισμα στη βορειοδυτική Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu, η νεαρή γυναίκα με το όνομα Ahlam A. ομολόγησε τη δολοφονία κατά την ανάκριση. Εκπαιδεύτηκε από την κουρδική τρομοκρατική οργάνωση PKK και εισήλθε παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία πριν από μήνες. Η εντολή για την επίθεση ήρθε απευθείας από το Κομπάνι, μια σημαντική πόλη στη βόρεια Συρία που ανήκει στην κουρδική αυτόνομη περιοχή της Ροζάβα. Η αστυνομία συνέλαβε σχεδόν 50 υποτιθέμενους υποστηρικτές. Σύμφωνα με τον Soylu, ένας από αυτούς είχε το καθήκον να σηκώσει τη δολοφόνο και να την φέρει στην Ελλάδα. Εκεί -ή καθ’ οδόν- θα έπρεπε να είχε σκοτώσει τη γυναίκα αυτός ή άλλος συνεργός.

Το αργότερο τον Ιούνιο θα γίνουν εκλογές στην Τουρκία

Αυτή είναι η κρατική εκδοχή. Στα μάτια της Άγκυρας, όλα τα δυτικά κράτη που έχουν διασυνδέσεις με τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία είναι επίσης υπεύθυνα – κυρίως οι ΗΠΑ, αλλά και τα κράτη της ΕΕ όπως η Σουηδία, όπου ζουν πολλοί Κούρδοι εξόριστοι.

Ωστόσο, η σειρά των γεγονότων που περιγράφει ο υπουργός Εσωτερικών εγείρει ερωτηματικά. Σύμφωνα με τους γείτονες, ο φερόμενος ως δράστης ζει στην Κωνσταντινούπολη εδώ και ένα χρόνο. Δεν είναι επίσης σαφές πώς η γυναίκα λέγεται ότι πέρασε τα φρουρούμενα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Είναι επίσης αμφίβολο εάν η δολοφονία ταιριάζει στο πρότυπο των προηγούμενων επιθέσεων του PKK. Πιο πρόσφατα, αυτά στόχευαν κυρίως στις δυνάμεις ασφαλείας. το συριακό-κουρδικό YPG δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ επιθέσεις στην Τουρκία. Και οι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για την έκρηξη της βόμβας.

Ένα είναι σίγουρο: μια τέτοια επίθεση επαναφέρει τον φόβο. Και μαζί της η λαχτάρα για έναν προστάτη. Το αργότερο τον ερχόμενο Ιούνιο θα διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ. Επισήμως, ο πληθωρισμός είναι πάνω από 80 τοις εκατό, ανεπίσημα περίπου διπλάσιος. Η αντιπολίτευση έχει σήμερα πιθανότητες να κερδίσει την πλειοψηφία.

Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση έγινε πριν από χρόνια

Πολλοί στην Τουρκία θυμούνται τώρα τις εκλογές του Ιουνίου του 2015. Εκείνη την εποχή, το AKP του Ερντογάν έχασε την πλειοψηφία του, ενώ το φιλοκουρδικό HDP μπήκε στο κοινοβούλιο με ένα συγκλονιστικό 13%. Ο Ερντογάν, ο οποίος τότε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το PKK, τερμάτισε την ειρηνευτική διαδικασία και το PKK απάντησε με αρκετές δολοφονίες. Δύο βομβιστές αυτοκτονίας τζιχαντιστές σκότωσαν 102 άτομα σε ειρηνευτική διαδήλωση του HDP στην Άγκυρα. Τρεις εβδομάδες αργότερα, τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν και το AKP του κέρδισαν ξανά την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές.

Πρόσφατα, η κατάσταση ασφαλείας στην Τουρκία είχε ηρεμήσει σημαντικά. Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, μια επίθεση του ΙΚ σε νυχτερινό κέντρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έγινε πριν από σχεδόν έξι χρόνια. Η τουρκική κυβέρνηση απώθησε σε μεγάλο βαθμό τη στρατιωτική σύγκρουση με το PKK εκτός της επικράτειάς της: οι μάχες δεν διεξάγονται πλέον στο τουρκικό έδαφος, αλλά στις γειτονικές χώρες του Ιράκ και της Συρίας. Ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει ολόκληρες περιοχές πέρα από τα σύνορά του.

Στο βόρειο Ιράκ, όπου έχει την έδρα του το PKK, ο τουρκικός στρατός είναι πλέον παρών με δεκάδες δικές του βάσεις. Στη Συρία, ο αστερισμός είναι πιο περίπλοκος, ακόμη και παράλογος: Γιατί εδώ όχι μόνο το τουρκικό κράτος αντιμετωπίζει τους Κούρδους της Συρίας, αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν αντιμετωπίζει επίσης άνδρες όπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αλί Χαμενεΐ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play