Η μάχη των σιτηρών και ο πόλεμος της Ρωσίας
Πηγή: abcnet/bloomberg
Από την αρχή του πολέμου σχεδόν, τα σιτηρά χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία ως ένα ιδιότυπο «γεωπολιτικό» εργαλείο ή αυτό που επικράτησε αργότερα ως όρος μέρος του «υβριδικού πολέμου» της Ρωσίας. Η παράταση της συμφωνίας για εξαγωγές ανακοινώθηκε όπως πληροφορούν τα διεθνή μέσα.
Πιο συγκεκριμένα, Ουκρανοί και Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια παρατάθηκε για τέσσερις μήνες. Η Μόσχα αποφάσισε τελικά να τηρήσει και να σεβαστεί την υπογραφή της στη συμφωνία, αφού, όμως, την ανέστειλε για λίγες ημέρες, μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας στα τέλη Οκτωβρίου, και αφού διατήρησε αμφιβολίες για την ανανέωσή της μετά τις 19 Νοεμβρίου.
Η ουκρανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία σιτηρών που υπογράφηκε τον Ιούλιο με τη Ρωσία και την Τουρκία παρατάθηκε για τέσσερις μήνες. Η συμφωνία, η οποία αρχικά επρόκειτο να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής, επιτρέπει τη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας μέσω αποστρατικοποιημένων ναυτιλιακών ζωνών.
Από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας τον Ιούλιο, περισσότεροι από ένδεκα εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μπόρεσαν να αποδεσμευθούν από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής εξαρτώνται από αυτόν τον εφοδιασμό για την επισιτιστική τους ασφάλεια. Ο αποκλεισμός από τις δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού στις ουκρανικές αρχές κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου ενίσχυσε τους φόβους για ακραίες καταστάσεις, ακόμη και καταστάσεις πείνας, λόγω της αύξησης των τιμών στο σιτάρι και πιθανών σοβαρών ελλείψεων.
Οι εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα δεν υποδήλωναν απαραίτητα τη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών. Μετά τη μερική έκρηξη της γέφυρας που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία πάνω από τον πορθμό του Κερτς στα τέλη Οκτωβρίου, για την οποία οι Ρώσοι είχαν κατηγορήσει τους Ουκρανούς, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία σιτηρών για πέντε ημέρες.
Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία επέλεξε να επιστρέψει σε παλαιότερες τακτικές πολέμου, αλλά η τρέχουσα συγκυρία στο πεδίο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Β. Πούτιν να επιστρέψει σε αυτές τις μεθόδους, στην παρούσα φάση των επιχειρήσεων τουλάχιστον.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας