Reuters: Ακόμα και capital controls στα έκτακτα σχέδια της Γερμανίας ενάντια στο μπλακ άουτ

Reuters: Ακόμα και capital controls στα έκτακτα σχέδια της Γερμανίας ενάντια στο μπλακ άουτ

Πηγή: turkey.postsen

Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια και την ανωνυμία που προσφέρει, και που τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους

Οι γερμανικές αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για επείγουσες παραδόσεις μετρητών σε περίπτωση μπλακ άουτ για να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία, είπαν τέσσερις εμπλεκόμενοι, καθώς το έθνος προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, τη συγκέντρωση επιπλέον δισεκατομμυρίων για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις, είπε ένας από τους ανθρώπους.

Αξιωματούχοι και τράπεζες εξετάζουν επίσης τη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση σε καύσιμα προτεραιότητας για μεταφορείς μετρητών, είπαν άλλοι, σχολιάζοντας τις προετοιμασίες που επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφότου η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Οι συζητήσεις σχεδιασμού περιλαμβάνουν την κεντρική τράπεζα, τη ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, είπαν οι άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για σχέδια που είναι ιδιωτικά και σε ροή.

Αν και οι γερμανικές αρχές έχουν δημοσίως υποτιμήσει την πιθανότητα διακοπής ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν την απειλή και πώς αγωνίζονται να προετοιμαστούν για πιθανές ακρωτηριαστικές διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ή ακόμη και από δολιοφθορές.

Υπογραμμίζουν επίσης τις διευρυνόμενες συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας για τη Γερμανία, η οποία για δεκαετίες βασίζεται στην προσιτή ρωσική ενέργεια και τώρα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό και απειλή διακοπής λόγω ελλείψεων καυσίμων και ενέργειας.

Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια και την ανωνυμία που προσφέρει, και που τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, με ορισμένους να συσσωρεύουν ακόμη γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από ευρώ πριν από δύο δεκαετίες.

Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών πληρώνονται σε μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank που διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, έβγαζαν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως από ταμειακές μηχανές.

Μια κοινοβουλευτική έκθεση πριν από μια δεκαετία προειδοποιούσε για «δυσφορία» και «επιθετικούς καυγάδες» σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν μετρητά στα χέρια τους σε ένα μπλακ άουτ.

Υπήρξε βιασύνη για μετρητά στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, όταν οι Γερμανοί απέσυραν 20 δισεκατομμύρια περισσότερα ευρώ από όσα κατέθεσαν. Αυτό ήταν ένα ρεκόρ, και λειτούργησε χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με πιθανά σενάρια και οι αξιωματούχοι επανεξετάζουν εντατικά το θέμα καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πλησιάζει ο χειμώνας.

Εάν συμβεί ένα μπλακ άουτ, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ποσού των μετρητών που αποσύρουν τα άτομα, είπε ένας από τους ανθρώπους.

Η Bundesbank επεξεργάζεται μετρητά που διακινούνται μέσω των καταστημάτων και της οικονομίας της Γερμανίας, αφαιρώντας τα πλαστά και διατηρώντας εύρυθμη την κυκλοφορία. Τα τεράστια αποθέματά της την καθιστούν έτοιμη για κάθε άνοδο της ζήτησης, είπε αυτό το άτομο.

Το όριο

Μια αδυναμία που αποκάλυψε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εταιρείες ασφάλειας που μεταφέρουν χρήματα από την κεντρική τράπεζα σε ΑΤΜ και τράπεζες.

Ο κλάδος, ο οποίος περιλαμβάνει τα Brinks  και Loomis , δεν καλύπτεται πλήρως από τη νομοθεσία που καθοδηγεί την προτεραιότητα πρόσβασης στα καύσιμα και τις τηλεπικοινωνίες κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, σύμφωνα με τον βιομηχανικό οργανισμό BDGW.

«Υπάρχουν μεγάλα κενά», είπε ο Andreas Paulick, διευθυντής του BDGW. Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα πρέπει να παρατάσσονται στα πρατήρια καυσίμων όπως όλοι οι άλλοι, είπε.

Η οργάνωση φιλοξένησε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας και νομοθέτες για να ασκήσει πίεση για την υπόθεσή της.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε προληπτικά το ρεαλιστικό σενάριο του μπλακ άουτ», είπε ο Paulick. «Θα ήταν τελείως αφελές να μην μιλήσουμε για αυτό σε μια εποχή όπως τώρα».

Πάνω από το 40% των Γερμανών φοβούνται ένα μπλακ άουτ τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την Funke Mediengruppe.

Το γραφείο καταστροφών της Γερμανίας είπε ότι συνέστησε στους ανθρώπους να κρατούν μετρητά στο σπίτι για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι γερμανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι τράπεζες δεν είναι πλήρως προετοιμασμένες για μεγάλες διακοπές ρεύματος και το θεωρούν ως έναν νέο, μέχρι πρότινος απρόβλεπτο κίνδυνο, δήλωσε αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος.

Οι τράπεζες θεωρούν «απίθανο» ένα μπλακ άουτ πλήρους κλίμακας, σύμφωνα με την Deutsche Kreditwirtschaft, τον οργανισμό-ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ωστόσο, οι τράπεζες είναι «σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και αρχές» για να σχεδιάσουν ένα τέτοιο σενάριο.

Είπε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να θεωρείται ως κρίσιμης σημασίας υποδομή εάν η ενέργεια διατίθεται με δελτίο.

Κατά καιρούς η πολιτική μπορεί να εμποδίσει τον προγραμματισμό συσκότισης.

Στη Φρανκφούρτη, την τραπεζική πρωτεύουσα της Γερμανίας, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου πρότεινε να της ζητηθεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο συσκότισης έως τις 17 Νοεμβρίου.

Ο πολιτικός, Μάρκους Φουκς του δεξιού κόμματος AfD, είπε στο συμβούλιο ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην προγραμματιστεί για ένα. Όμως τα άλλα κόμματα απέρριψαν την πρόταση, κατηγορώντας τον Φουκς και το κόμμα του ότι προκαλούν πανικό.

Ο Φουκς είπε αργότερα σε μια τηλεφωνική συνέντευξη: «Αν βρίσκαμε μια λύση για την παγκόσμια ειρήνη, θα απορριπτόταν».

Το θέμα υπογραμμίζει επίσης την εξάρτηση του εμπορίου από την τεχνολογία, με τις συναλλαγές να γίνονται όλο και πιο ηλεκτρονικές και όπου οι περισσότερες ταμειακές μηχανές δεν έχουν πηγή ενέργειας έκτακτης ανάγκης.

Τα μετρητά θα ήταν η μόνη επίσημη μέθοδος πληρωμής που θα εξακολουθούσε να λειτουργεί, δήλωσε ο Thomas Leitert, επικεφαλής της KomRe, μιας εταιρείας που συμβουλεύει τις πόλεις σχετικά με τον σχεδιασμό για διακοπές ρεύματος και άλλες καταστροφές.

«Πώς αλλιώς θα πληρωθούν τα κουτάκια με τα ραβιόλια και τα κεριά;» είπε ο Λάιτερτ.

Είπε ότι εδώ και καιρό προειδοποιεί τις αρχές για κινδύνους συσκότισης, αλλά ότι ο σχεδιασμός ήταν ανεπαρκής.

πηγή: Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play