Ο OPEC αναθεώρησε προς τα κάτω, σήμερα, Δευτέρα, την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 0,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το 2022 και το 2023, αντίστοιχα, και εκτίμησε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,5 εκατομμύρια και 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεση του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών για την αγορά πετρελαίου, η ζήτηση στον ΟΟΣΑ θα αυξηθεί κατά περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, όπως και στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ.
Η ζήτηση στον ΟΟΣΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, ενώ η ζήτηση σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ζήτηση ήταν αυξημένη σε σχέση με τις προβλέψεις λόγω της υψηλότερης από το αναμενόμενο ζήτησης πετρελαίου στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, λόγω της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων COVID-19» της Κίνας, των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και της ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας, η πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.
Η έκθεση ανέφερε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το επόμενο έτος αναμένεται να δοκιμαστεί από την αβεβαιότητα της οικονομικής δραστηριότητας, τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η συνολική ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται τώρα να ανέλθει κατά μέσο όρο στα 99,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022 και στα 101,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023.
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξάνεται
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά περίπου 0,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 101,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή αργού πετρελαίου των χωρών του OPEC ανήλθε κατά μέσο όρο σε 29,49 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, μια μηνιαία μείωση κατά περίπου 210.000 βαρέλια την ημέρα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η παραγωγή αργού πετρελαίου εντός OPEC αυξήθηκε περισσότερο στη Νιγηρία και το Ιράκ, ενώ η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία και την Αγκόλα μειώθηκε. Το μερίδιο του αργού πετρελαίου του OPEC στη συνολική παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο 29,1%.
Το σχόλιο σας