G20: Καλό κλίμα και εκκλήσεις για ενότητα
Πηγή: Reuters
Οι ηγέτες των πιο είκοσι πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, γνωστές ως ομάδα G20, ξεκίνησαν συνομιλίες στο ινδονησιακό νησί Μπαλί σε καλό κλίμα. Οι εκκλήσεις από τη χώρα υποδοχής αφορούσαν την ενότητα και συγκεκριμένες ενέργειες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, χρειαζόμαστε συνεργασία για να σώσουμε τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο πριν ξεκινήσουν οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.
«Η G20 πρέπει να είναι καταλύτης για συνολική οικονομική ανάκαμψη. Δεν πρέπει να χωρίζουμε τον κόσμο σε μέρη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κόσμο να εισέλθει σε έναν άλλο ψυχρό πόλεμο», τόνισε ο Βιντότο, με έμμεση αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ποικιλόμορφες επιπτώσεις του.
Πιο συγκεκριμένα, η σύνοδος κορυφής αναμένεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας, που επηρεάζεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Θετικό σημάδι ενόψει της συνόδου ήταν η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, στην οποία οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να έχουν συχνότερη επικοινωνία, παρά τις σημαντικές διαφορές. Η συνάντηση της Δευτέρας ήταν η πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός, ωστόσο, επισκίασαν ήδη τη σύνοδο κορυφής.
Ένα κοινό ανακοινωθέν της G20, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα μέρη, δεν φαίνεται πιθανό, αν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων για σχετικό κείμενο Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που δημοσιοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι ηγέτες της G20 θα καταδικάσουν τη χρήση ή οποιαδήποτε απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.
Θετικό πρόσημο είχε και η παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του και τον κάλεσε να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η σταθερότητα λειτουργεί επίσης υπέρ των κινεζικών συμφερόντων.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Γαλλική Προεδρία, ο Μακρόν ζητάει από την Κίνα να συνεισφέρει και να στείλει μηνύματα στον Πρόεδρο Πούτιν, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας