COP27 – Μπάιντεν: Η κλιματική κρίση αφορά «την ίδια τη ζωή του πλανήτη»
Πηγή: reuters
«Η κλιματική κρίση αφορά στην ανθρώπινη ασφάλεια, την οικονομική ασφάλεια, την περιβαλλοντική ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και την ίδια τη ζωή του πλανήτη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της Διάσκεψης της COP27 της Αιγύπτου, πριν σκιαγραφήσει τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο δεύτερος μεγαλύτερος εκπομπός αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.
«Μπορώ να σταθώ εδώ ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και να πω με σιγουριά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επιτύχουν τους στόχους για τις εκπομπές έως το 2030», είπε.
Η ομιλία του είχε σκοπό να υπενθυμίσει στους κυβερνητικούς εκπροσώπους που συγκεντρώθηκαν στο Σαρμ ελ-Σέιχ να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας εντός 1,5 βαθμών Κελσίου για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ήρθε ακόμη και όταν μια σειρά κρίσεων – από έναν πόλεμο γης στην Ευρώπη έως τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό – αποσπά την προσοχή του διεθνούς ενδιαφέροντος.
“Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιο επείγον από ποτέ να διπλασιάσουμε τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα. Ο πόλεμος της Ρωσίας απλώς ενισχύει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης να απομακρυνθεί ο κόσμος από την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα”, είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Πριν από την άφιξή του, η κυβέρνηση του Μπάιντεν προσπάθησε να προετοιμάσει τη σκηνή αποκαλύπτοντας ένα εγχώριο σχέδιο για την σκληρή καταστολή των εκπομπών μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ένα από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου.
Η Ουάσιγκτον και η ΕΕ σχεδίαζαν επίσης να εκδώσουν κοινή δήλωση την Παρασκευή δεσμεύοντας περισσότερη δράση για το μεθάνιο στη βιομηχανία πετρελαίου, βασιζόμενη σε μια διεθνή συμφωνία που ξεκίνησε πέρυσι και έκτοτε υπογράφηκε από 119 έθνη για μείωση των εκπομπών κατά 30% αυτή τη δεκαετία.
Σκεπτικισμός
Οι ανακοινώσεις έρχονται υπό τον έντονο σκεπτικισμό ότι οι παγκόσμιες κυβερνήσεις κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση.
Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων θα αυξηθούν κατά 10,6% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010, ακόμη και όταν καταστροφικές καταιγίδες, ξηρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες προκαλούν ήδη ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 43% μέχρι εκείνη τη στιγμή για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες, όπως στοχεύει η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 – το όριο πάνω από το οποίο οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούν επίσης αύξηση της προσφοράς ορυκτών καυσίμων βραχυπρόθεσμα για να συμβάλουν στη μείωση των τιμών κατανάλωσης ενέργειας που έχουν αυξηθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, οι διοργανωτές του ΟΗΕ έχουν επικριθεί από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τη διεξαγωγή της COP27 στην Αίγυπτο, η κυβέρνηση της οποίας έχει κατηγορηθεί για καταχρήσεις μετά τη στρατιωτική ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της το 2013.
Κατά την άφιξη, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει μια εθνική στρατηγική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιθυμεί να αναπτυχθεί από αυτή την άποψη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας