Ο Ζελένσκι αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία
Πηγή: Αρχείου
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πλέον ανοικτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία ενώ πριν από λίγο καιρό αρνούνταν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα. Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Οκτωβρίου είχε υπογράψει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε προοπτική συνομιλιών με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. Είχε προηγηθεί από πλευράς Μόσχας η προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνα και της Ζαπορίζια. Σήμερα, εμφανίζεται να απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα ώστε να “πιέσει τη Ρωσία σε πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες”.
Βέβαια, ο Ουκρανός πρόεδρος θέτει τους δικούς του όρους σύμφωνα με την Αθηνά Παπακώστα. Έτσι λοιπόν για να υπάρξει διάλογος ζητεί την επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία, αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και δίωξη των εγκλημάτων πολέμου. Αυτές οι προϋποθέσεις ωστόσο δεν πληρούν τις… προϋποθέσεις της Μόσχας. Επομένως, μοιάζει δύσκολο να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η νέα στάση Ζελένσκι είναι ένας έξυπνος ελιγμός και αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο πολύ έχει βοηθήσει την Ουκρανία η υποστήριξη της Δύσης, και στρατιωτικά αλλά και οικονομικά. Άλλωστε, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι έκριναν ότι θα χρειαστούν μονάχα λίγες ημέρες για να παραδοθούν οι Ουκρανοί και σήμερα, 9 πλέον μήνες μετά έχουν διαψευστεί.
“Ο Ζελένσκι προσπαθεί να ελιχθεί γιατί μία υπόσχεση για συνομιλίες δεν αναγκάζει το Κιέβο να κάνει οτιδήποτε αλλά καθιστά πιθανό να εξακολουθεί να διατηρεί τη στήριξη των δυτικών του εταίρων” ανάφερει ο πολιτικός αναλυτής Βολοντίμιρ Φεσένκο, επικεφαλής του think-tank Penta Center στο Κίεβο.
Την ίδια στιγμή, όμως, τα πράγματα περιπλέκονται αφού ο ισχυρότερος και ο πιο στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αντιμέτωπες με τις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν το Κογκρέσο ή έστω μόνο τη Βουλή των Αντιπροσώπων τότε τα πράγματα για το Κιέβο περιπλέκονται. Οι Συντηρητικοί δεν θα δώσουν στην Ουκρανία λευκή επιταγή καθώς εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος επικρατεί σκεπτικισμός για την συνεχή αμερικανική υποστήριξη προς τη χώρα.
Από την πλευρά της, η Μόσχα δηλώνει ανοικτή για συνομιλίες αλλά όπως επαναλαμβάνει δεν έχει λάβει καμία “σοβαρή” πρόταση για διαπραγματεύσεις και επαφές. Στην πρόταση Ζελένσκι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, απάντησε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με οποιουσδήποτε όρους για την επανεκκίνηση των συνομιλιών κατηγορώντας το Κιέβο ότι του λείπει η καλή θέληση. “Είναι δική τους επιλογή. Εμείς πάντοτε δηλώνουμε την ετοιμότητα μας για τέτοιους είδους διαπραγματεύσεις”, υπογράμμισε.
Ωστόσο, η ρωσική πλευρά έχει κατηγορήσει ξανά και ξανά τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Μιχαϊλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, να απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για να συμπληρώσει σε χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Σβόμποντα ότι το Κίεβο θα διαπραγματευθεί με τη Ρωσία μονάχα όταν οι Ρώσοι στρατιώτες πάψουν να πατούν στο ουκρανικό έδαφος συμπεριλαμβάνοντας και την προσαρτημένη το 2014, Κριμαία. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ντανίλοφ.
Στο παρασκήνιο όμως φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα ώστε η Ουκρανία να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων. Λίγες ημέρες πριν η αμερικανική Washington Post ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενθαρρύνει ανεπίσημα το Κίεβο να προβεί σε άνοιγμα προς τη Μόσχα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Και μπορεί το Κίεβο να αρνείται τυχόν “ενθάρρυνση” ωστόσο θέτει για πρώτη φορά μετά από καιρό όρους για να συζητήσει, τη στιγμή που η ουκρανική αντεπίθεση προχωρά στη Χερσώνα και η Δύση πιέζεται πλέον αρκετά οικονομικά και ενεργειακά…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας