CΟP27: Οι πλούσιες χώρες πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις νότιες

CΟP27: Οι πλούσιες χώρες πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις νότιες

Πηγή: NYTIMES/moderndiplomacy

Η βοήθεια από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες, είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της COP27

Οι πιο πλούσιες χώρες του βορρά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν οικονομικά τις νότιες, σύμφωνα με όσα ελέχθησαν από πολιτικούς ηγέτες και με βάση τη συνολικότερη εντύπωση κι από την έως τώρα πορεία των εργασιών της 27ης Διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται διεθνώς, οι νότιες χώρες θα χρειαστούν περισσότερα από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για να χρηματοδοτήσουν τη δράση τους για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση που ανατέθηκε από την Προεδρία της COP27 στην Αίγυπτο. Σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού πρέπει να προέρχεται από εξωτερικούς επενδυτές, ιδιαίτερα από ανεπτυγμένες χώρες. Η βοήθεια από τις πλουσιότερες χώρες προς τις φτωχότερες βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο της διεθνούς διάσκεψης και προκαλεί εντάσεις.

Η βοήθεια από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες, είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της COP27. Είναι επίσης η πρώτη φορά που το ζήτημα της χρηματοδότησης των ζημιών που έχουν ήδη προκληθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της Διάσκεψης.

Οι ευάλωτες χώρες απαιτούν έναν συγκεκριμένο μηχανισμό χρηματοδότησης, αλλά οι πλουσιότερες είναι διστακτικές, φοβούμενοι ότι η ευθύνη τους θα τεθεί υπό αμφισβήτηση και υποστηρίζοντας ότι η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι ήδη αρκετά περίπλοκη.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση που ανέθεσε η προεδρία της COP προτείνει συγκεκριμένες οδούς όπως η αναδιοργάνωση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών ή η αύξηση των δανείων χαμηλού ή μηδενικού επιτοκίου από ανεπτυγμένες χώρες.

Χαρακτηριστικά, ο διακεκριμένος Βρετανός καθηγητής Δρ. Νίκολας Στερν τόνισε ότι «οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι προς το δικό τους ζωτικό συμφέρον, καθώς και ζήτημα δικαιοσύνης, δεδομένων των σοβαρών επιπτώσεων που προκαλούν οι υψηλές εκπομπές ρύπων χθες και σήμερα, να επενδύσουν στη δράση για το κλίμα για αυτές τις χώρες».

  Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό ζήτημα κατέχει κεντρική θέση στην COP27. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ήδη καλέσει να αναθεωρηθεί η λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει καλύτερα ορισμένες χώρες που επλήγησαν από καταστροφές, όπως είναι το Πακιστάν, που επλήγη από ιστορικές πλημμύρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play