Οι ενδιάμεσες εκλογές και το ενδιαφέρον της Ουκρανίας

Οι ενδιάμεσες εκλογές και το ενδιαφέρον της Ουκρανίας

Πηγή: Αρχείου/Deccan Herald

Η διττή παρέμβαση της ουκρανικής πλευράς έγινε μέσω του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του γραμματέας του Συμβουλίου Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας, Ολέκσι Ντανίλοφ.

Η Ουκρανία παρενέβη δύο φορές εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών που διενεργούνται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προβάλλοντας με επίσημο τρόπο τις προσδοκίες της από τα εκλογικά αποτελέσματα: εθνική ενότητα των Αμερικανών και διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Η διττή παρέμβαση της ουκρανικής πλευράς έγινε μέσω του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του γραμματέας του Συμβουλίου Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας, Ολέκσι Ντανίλοφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε τους Αμερικανούς να διατηρήσουν την εσωτερική τους ενότητα, που πρέπει να είναι ακλόνητη και αράγιστη και την οποία θεωρεί ως προϋπόθεση για την επίτευξη της ειρήνης στον ρωσσοουκρανικό πόλεμο.

Είναι βέβαια ενδιαφέρον ότι ο Ζελένσκι ομιλεί για «αποκατάσταση της ειρήνης», τη στιγμή που έχουν καταγραφεί σημαντικά αδιέξοδα των ρωσικών στρατευμάτων στη Χερσώνα.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι απεύθυνε ευχαριστίες προς τον δημοκρατικό πρόεδρο Τζοι Μπάιντεν, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία για τη σημαντική οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη προς τις ουκρανικές αρχές και τον ουκρανικό λαό.

Την ίδια στιγμή, ο Ντανίλοφ αναφέρει σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας είναι το προαπαιτούμενο για την επίτευξη του στόχου της έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Άμυνας και Εθνικής Ασφαλείας αναφέρει: «Ρωσία, διαπραγματεύσεις. Βασική προϋπόθεση του Προέδρου της Ουκρανίας είναι η αποκατάσταση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας. Εγγύηση – σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, εναέρια μέσα, άρματα μάχης και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Στρατηγική – προληπτικά μέτρα. Οι ρωσικοί πύραυλοι πρέπει να καταστραφούν πριν εκτοξευθούν από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα».

Υπενθυμίζουμε πως ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις με τη Ρωσία, αλλά υπό τον όρο ότι θα είναι «ειλικρινείς» διαπραγματεύσεις, που θα επιτρέπουν την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας, τη λήψη αποζημίωσης για τις επιθέσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία και την τιμωρία των υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου .

Το ουκρανικό και – συνολικότερα – το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών είναι πρόδηλο. Ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες παρακολουθούν τις εξελίξεις στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα και περιμένουν τα αποτελέσματα της λαϊκής ετυμηγορίας, εξετάζοντας και τα δύο ενδεχόμενα, της νίκης του στρατοπέδου των Δημοκρατικών ή της εκλογικής επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων.

Στην περίπτωση που δεν διασαλευθούν οι υπάρχουσες πολιτικές και θεσμικές ισορροπίες, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της πλήρους υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο. Πρόκειται για μια συστηματική υποστήριξη σε αναγκαία υλικά αγαθά, σε χρηματοδοτήσεις, σε ανθρωπιστική και στρατιωτική αρωγή, αν και ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε πριν από ελάχιστα εικοσιτετράωρα την ενόχλησή του από την αγνωμοσύνη του Ουκρανού προέδρου ως προς το ύψος και το ρυθμό της αμερικανικής βοήθειας.

Στην πιθανότερη περίπτωση επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων, επανέρχεται θεσμικά πλέον στο προσκήνιο η εναλλακτική πολιτική που υπερασπίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία.

Στην περίπτωση αυτή, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος θα θέσει, από ισχυρότερη θεσμική θέση, το ζήτημα της άρνησής του ως προς το αποτέλεσμα των προεδρικών του 2020. Αυτό θα είναι ένα στοιχείο, που θα αμφισβητεί στην πράξη την πολιτική ενότητα της αμερικανικής πολιτικής κοινότητας, χωρίς, ωστόσο, να απειλεί με διάρρηξη της ενότητας αυτής.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, στοιχείο θα είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα βάλουν πιο επιτακτικά στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου τη δική τους εναλλακτική προσέγγιση της πολεμικής σύγκρουσης. Ο Τραμπ κατηγορεί ανοικτά την ηλίθια – όπως την αποκαλεί – πολιτική των Δημοκρατικών απέναντι στον πόλεμο.

Ο Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι οι Δημοκρατικοί υποφέρουν από ακραίες νεοφιλελεύθερες εμμονές που τους οδηγούν κατευθείαν στην περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα. Ο κινητήριος μοχλός δεν είναι υλικός, το πρώτο κινούν δεν είναι οικονομικό, αλλά, κατά τον Τραμπ πάντα, να συνυπολογισθεί στα σοβαρά και ο πολιτισμικός παράγοντας, που κάνει τη Ρωσική Ομοσπονδία να φαίνεται τόσο διαφορετική.

Για τον λόγο αυτό ζητεί την έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Β. Πούτιν. Ο κίνδυνος παγκοσμιοποίησης της σύγκρουσης οφείλεται στον σημερινό πρόεδρο και την κυβέρνησή του, των οποίων την «ηλιθιότητα» στηλιτεύει. Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι ομιλεί ακόμη και για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τραμπισμός, θα σκεφθεί πιθανώς κάποιος και δικαίω τω λόγω, αφού η υπερβολή είναι εμφανής, αν και υπάρχουν και φιλελεύθεροι αναλυτές που επισημαίνουν τον ίδιο κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραμπ έχει κάνει την εξής κρίσιμη δήλωση περί Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου: «Έχουμε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν. Πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση διαπραγμάτευση για ένα ειρηνικό τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, διαφορετικά θα τελειώσουμε με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος σαν αυτόν».

Η υπερβολή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play