Η συνάντηση των μεταρρυθμιστών
Πηγή: αρχείου news24/ilmessaggero
Μεταναστευτικό και οικονομικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει πρωταρχικά η ατζέντα του προέδρου της Γαλλίας και του νέου πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, στην αναμενόμενη για σήμερα συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της 27ης διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.
Οι δύο πολιτικοί ηγέτες φέρονται να αποφασισμένοι να αφήσουν πίσω τους τις πρόσφατες κρίσεις ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών, με πιο νωπή αυτή της πρώην πρωθυπουργού και προέδρου των Συντηρητικών Λιζ Τρας.
Ανοιχτά μεταρρυθμιστές, ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ρίσι Σούνακ θα εξετάσουν το ζήτημα της μετανάστευσης, που απασχολεί έντονα και τις δύο κοινωνίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 40000 έχουν πραγματοποιήσει φέτος τον διάπλου της Μάγχης, που συνδέει τις δύο ευρωπαϊκές χώρες.
Η γαλλική προεδρία έχει επικοινωνήσει τις απόψεις της αναφορικά με την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ζητήματος, τόσο σε επίπεδο ανθρωπιστικό, όσο και στο επίπεδο της αυσηροποίησης των διακινητών που σπεύδουν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από την παράνομη εμπλοκή τους στη διακίνηση μεταναστών.
Το άλλο ζήτημα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη μεταξύ τους συνομιλία, είναι, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο νέος πρόεδρος των Συντηρητικών πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις δημοσιονομικές αποφάσεις του σε δέκα ημέρες περίπου, τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο φέρει το επαχθές βάρος ενός δυσθεώρητου πληθωρισμού, ο οποίος ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από τις αποφάσεις της προκατόχου του.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει το οικονομικό τοπίο της χώρας του, μέσω κυρίως της αύξησης ορισμένων κατηγοριών φορολόγησης και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.
Ο Ρίσι Σούνακ δεν έχει κρύψει ότι θα πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να εντάσσουν στη λογική τους την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σπεύδει, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να τα περιμένουν όλα από την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα πάντα», δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση θα ιεραρχήσει τα προβλήματα και τις προτεραιότητες, ούτως ώστε να υπάρξει νέα αύξηση του πληθωρισμού που θα σηματοδοτούσε την οικονομική απίσχναση των περισσότερων κοινωνικών ομάδων.
Η μεγαλύτερη και αλόγιστη κρατική παρέμβαση θα σημαίνει διαφορετικά «δανεισμό χρημάτων, που τελικά οδηγεί, όπως είδαμε», τονίζει ο Σούνακ, «σε υψηλό πληθωρισμό, σε απώλεια αξιοπιστίας και αύξηση των επιτοκίων».
Οι τοποθετήσεις αυτές του Βρετανού πρωθυπουργού κινούνται κοντά στην προβληματική του μακρονισμού και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο Μακρόν στη γειτονική Γαλλία.
Ο φιλελεύθερος Μακρόν είναι επίσης αντιμέτωπος με σοβαρές πληθωριστικές – οικονομικές κρίσεις, αλλά και με μια αντιπολίτευση που ζητάει επίμονα την ακόμη πιο ευρεία κρατική παρέμβαση στη σφαίρα των οικονομικών συναλλαγών. Παρά τις πολιτικές πιέσεις, ο Γάλλος πρόεδρος αρνείται να ενδώσει στα σχετικά αιτήματα και προκρίνει, στην παρούσα συγκυρία τουλάχιστον και με δεδομένη την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, μια πιο λελογισμένη και ήπια κρατική παρέμβαση.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα πάντα», λοιπόν, σύμφωνα με τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος θυμίζει το μακρονικό απόφθεγμα «δεν πρέπει να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος», λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών στο περιθώριο της τρέχουσας διάσκεψης στην Αίγυπτο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας