Ο ολιγάρχης «σεφ του Πούτιν» στο προσκήνιο

Ο ολιγάρχης «σεφ του Πούτιν» στο προσκήνιο

Πηγή: NYTIMES/thegeneration/MOSCOWTIMES

Ο Πριγκόζιν υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της προσέγγισης των Ρώσων διοικητών στην εισβολή στην Ουκρανία

Ο Ρώσος ολιγάρχης Γεβγένι Πριγκόζιν βρίσκεται σε αντιπαράθεση  με τον επίσης Ρώσο πολιτικό Αλεξάντερ Πέγκλοφ, με τον 61χρονο Προγκόζιν να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης λόγω της θεαματικής ανόδου της επιρροής του «στα δεξιά» του Β. Πούτιν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διάσημο ολιγάρχη Πριγκόζιν οι εισαγγελείς θα πρέπει να διερευνήσουν το γεγονός της πιθανής δημιουργίας από τον κυβερνήτη Αλεξάντερ Πέγκλοφ μιας οργανωμένης εγκληματικής κοινότητας στο έδαφος της Αγίας Πετρούπολης με στόχο τη λεηλασία του κρατικού προϋπολογισμού και τον πλουτισμό διεφθαρμένων αξιωματούχων υπό την κηδεμονία του.

Στην αρένα όπου η ρωσική πολιτική και οι επιχειρήσεις συναντώνται συχνά, αυτού του είδους οι κατηγορίες μπορεί να φαίνονται φυσιολογικές.

Αλλά ο επιχειρηματίας που διατυπώνει τέτοιες κατηγορίες εναντίον ενός εκλεγμένου και ισχυρού προέδρου είναι ο Πριγκόζιν, του οποίου ο πλούτος προέρχεται από συμβόλαια στον τομέα της γαστρονομίας και η φήμη του προέρχεται επίσης από την ιδιοκτησία της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, που ακούγεται ολοένα και συχνότερα στη Ρωσία και στη βαλλόμενη Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της προσέγγισης των Ρώσων διοικητών στην εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, είναι επί του παρόντος παράνομο για τους Ρώσους να επικρίνουν ή να «δυσφημούν» τις ένοπλες δυνάμεις ή να κατέχουν ή να λειτουργούν ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων.

Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι ο Πριγκόζιν βρήκε την κατάλληλη στιγμή για να επεκτείνει το δημόσιο προφίλ του.

Είναι τώρα στο απόγειο της πολιτικής του ισχύος και της πολιτικής του επιρροής, λόγω της εξέλιξης του πολέμου και της όξυνσης της ένοπλης αντιπαράθεσης.

Ο Πριγκόζιν  ξεκίνησε την καριέρα του ως ιδιοκτήτης εστιατορίου και τροφοδοσίας στην πατρίδα του, την Αγία Πετρούπολη, και επέτυχε οικονομική επιτυχία μόνον όταν κέρδισε συμβόλαια για την παροχή υπηρεσιών τροφοδοσίας στο Κρεμλίνο.

Εν τω μεταξύ, η ακριβής προέλευση του όρου «Βάγκνερ» καλύπτεται από μυστήριο, αλλά Ρώσοι δημοσιογράφοι και ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η «μυστική εταιρεία» εξελίχθηκε από ένα δίκτυο ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που διοικούνται από πρώην στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Στρατιώτες αυτής της ομάδας πιστεύεται ότι πολέμησαν στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, μετά την υποκίνηση του πολέμου στην περιοχή από τη Ρωσία το 2014.

Αφού το Κρεμλίνο διέταξε μια μεγάλη επέμβαση στη Συρία για να στηρίξει το καθεστώς του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ το 2015, οι στρατιώτες της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ απέκτησαν μεγαλύτερη φήμη για τη βαρβαρότητα καθώς παρείχαν ασφάλεια σε διπλωμάτες, φρουρούσαν εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως και εκπαίδευαν τοπικές πολιτοφυλακές. Οι μισθοφόροι του Βάγκνερ αναφέρεται επίσης ότι βρίσκονταν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εξόρυξης και εξαγωγής διαμαντιών και άλλων πολύτιμων ορυκτών.

Εκτός από τον κλάδο της εστίασης όπου διακρίθηκε σε πρώτο χρόνο και του χάρισε το προσωνύμιο «σεφ του Πούτιν», μια άλλη εταιρεία που χρηματοδοτείται από τον Πριγκόζιν, η προέλευση της οποίας καλύπτεται από μυστήριο, ονομάζεται Internet Research Agency. Αυτή η εταιρεία ειδικεύεται στη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών για το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Αργότερα, η εταιρεία ενεπλάκη και στη συνωμοσία για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Ο Πριγκόζιν, τον Σεπτέμβριο, ανέλαβε να βρει περισσότερους άντρες για τον πόλεμο, όταν εμφανίστηκε ένα βίντεο στην εφαρμογή Telegram στο οποίο εμφανίστηκε σε μια φυλακή – σε μια αγροτική περιοχή της Ρωσίας – υποσχόμενος στους κατάδικους πρόωρη απελευθέρωση αν εγγραφούν για να πάνε. στον πόλεμο στην Ουκρανία για έξι μήνες.

Η κριτική για τον πόλεμο αυξήθηκε καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο και προχώρησαν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στη νότια περιοχή Χερσώνα.

Μεταξύ των επικριτών ήταν ο Πριγκόζιν και ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, οι οποίοι ζήτησαν μεγάλη κλιμάκωση και μεγάλες αλλαγές στη ρωσική διοίκηση.

Πλέον, ο Πριγκόζιν θεωρείται το ανερχόμενο πολιτικό αστέρι του καθεστώτος του Πούτιν στη Ρωσία. Οι δυτικοί αναλυτές εξετάζουν πιο συχνά τις κινήσεις του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play