Ο εκλεκτός της Λε Πεν στην ηγεσία της γαλλικής ακροδεξιάς

Ο εκλεκτός της Λε Πεν στην ηγεσία της γαλλικής ακροδεξιάς

Πηγή: AP Photo / Luca Bruno/Laurent Cipriani | Συντελεστές: AP

Το 42% των Γάλλων ψηφοφόρων, που υπερψήφισαν την Εθνική Συσπείρωση στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, επικεντρώνουν την προσοχή τους στους υποψήφιους για την προεδρία Τζορτνάν Μπαρντελά και τον Λουί  Αλιότ.

Σήμερα διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές για την διαδοχή της Μαρίν Λε Πεν στην ηγεσία της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, της οργανωτικής μετεξέλιξης του ιστορικού Εθνικού Μετώπου. Το 42% των Γάλλων ψηφοφόρων, που υπερψήφισαν την Εθνική Συσπείρωση στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, επικεντρώνουν την προσοχή τους στους υποψήφιους για την προεδρία Τζορτνάν Μπαρντελά και τον Λουί  Αλιότ.

Η εσωκομματική αναμέτρηση διεξάγεται σήμερα ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, σε έναν πολιτικό αγώνα με φαβορί τον 27χρονο Μπαρντελά έναντι του 53χρονου Αλιότ, ο οποίος συγκεντρώνει πολύ λίγες ελπίδες εκλογής.

Η αναμενόμενη εκλογή 27χρονου ευρωβουλευτή δεν σημαίνει, ωστόσο, την «πολιτική συνταξιοδότηση» της Μαρίν Λε Πεν, η οποία θα εξακολουθεί να ηγείται της Εθνικής Συσπείρωσης στην Εθνοσυνέλευση, επιχειρώντας την ολοκλήρωση της πολιτικής «αποδαιμονοποίησής», όπως αποκαλούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι και οι πολιτικοί αναλυτές της Γαλλίας την διαδικασία της αποκοπής και του απογαλακτισμού από το ακραία εθνικιστικό παρελθόν της στα χρόνια του Εθνικού Μετώπου.

Μάλιστα, έως τώρα, η Λε Πεν έχει καταφέρει να τιθασεύει το θυμικό της, το εκρηκτικό ταπεραμέντο που της πιστώνουν ορισμένοι σχολιαστές, να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και να συμμορφώνεται προς τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής. Αυτή η πολιτική τακτική έχει αποδώσει καρπούς για την Λε Πεν. Η Εθνική Συσπείρωση δεν παρουσιάζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις, σε αντίθεση με τη ριζοσπαστική αριστερά του Ζαν – Λυκ Μελανσόν, η οποία ταλανίζεται από σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα και η οποία εμφανίζει ένα περισσότερο «κινηματικό» προφίλ, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο για την Λε Πεν που ενδύεται το νέο θεσμικό ένδυμά της.

Ο επόμενος στόχος της Λε Πεν είναι η ανάδειξη στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, όπου επιθυμεί διακαώς να διαδεχθεί τον φιλελεύθερο Εμμανουέλ Μακρόν σε πέντε χρόνια, όταν δηλαδή αυτός θα έχει εξαντλήσει και την δεύτερη προεδρική θητεία του και δεν θα έχει τη συνταγματική δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα της Χώρας.

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, από την πλευρά του, πήρε την κάρτα μέλους του στο Εθνικό Μέτωπο -πρώην RN- πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, όταν ήταν 16 ετών. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, έγινε ο νεότερος γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στο Σεν Ντεν, διακρινόμενος για τις ρητορικές ικανότητές του. Επαινεί την ιδιαίτερη σχέση ανεκτίμητης εμπιστοσύνης που διατηρεί με την Μαρίν Λε Πέν, στην οποία ορκίζεται τακτικά απόλυτη πολιτική πίστη.

Ο Μπαρντελά δεν πίεσε ποτέ τα πολιτικά πράγματα και τις εσωκομματικές εξελίξεις. Η πολιτική σχέση που τον συνδέει με την Πρόεδρο της Εθνικής Συσπείρωσης είναι ειλικρινής και, έτσι, δεν έθεσε ποτέ θέμα ηγεσίας στους κόλπους της γαλλικής ακροδεξιάς.

Η ακροδεξιά ρητορική του εμφαίνεται κυρίως στο μεταναστευτικό πρόβλημα που απασχολεί τη γαλλική κοινωνία. Ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη «σκληρή γλώσσα» για το ζήτημα αυτό, ενώ ο Μπαρντελά εστιάζει, πρώτα και κύρια, στο θέμα της  χριστιανικής θρησκευτικής ταυτότητας των Γάλλων πολιτών και, συχνά, επικαλείται αποσπάσματα από λόγους του φιλελεύθερου και κεντρώου Μακρόν για να θεμελιώσει τη ρητορική του.

Αν εκλεγεί, όπως όλα δείχνουν, στην ηγεσία του κόμματος, εκτιμάται πως θα μεριμνήσει να αποσπάσει ψηφοφόρους από τον πολιτικό του γείτονα, τον Ερίκ Ζεμούρ. Ο Γάλλος δημοσιογράφος χρησιμοποιεί μια πιο ευθεία ακροδεξιά γλώσσα και ο Μπαρτνελά θα καταβάλει συστηματικές προσπάθειες να αντλήσει κομματικά οφέλη από την εκλογική βάση του Ζεμούρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play