Χερσώνα: η πόλη – φάντασμα για τον Πούτιν
Πηγή: Αρχείου/Tass
Η μάχη γύρω από τη Χερσώνα, η οποία άρχισε να διεξάγεται πριν από αρκετούς μήνες, αρχίζει να μετατρέπεται σε πόλη – φάντασμα για τον Ρώσο Πρόεδρο. Η απώλεια αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης θα μπορούσε να ενταφιάσει τις φιλοδοξίες της Μόσχας σε ολόκληρη τη Νότια Ουκρανία.
Η Χερσώνα είναι η μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που καταλήφθηκε από τη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου και έχει γίνει στόχος ουκρανικής επίθεσης από το τελευταίο διήμερο του περασμένου Αυγούστου. Η στρατηγική θέση της πόλης την κάνει ένα είδος ρωσικού προγεφυρώματος στον ποταμό Δνείπερο και την καθιστά το αντικείμενο μιας σκληρής στρατιωτικής μάχης.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην πόλη της Χερσώνας, ο Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστός και ως Αρμαγεδδών, τόνισε, μετά τον διορισμό από τον Β. Πούτιν ότι «δεν αποκλείουμε τη λήψη πολύ δύσκολων αποφάσεων». Με αυτά τα λόγια ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, συνόψισε τον Οκτώβριο την κατάσταση στη Χερσώνα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης διοικητικής περιφέρειας . Οι ουκρανικές στρατιωτικές αντιστάσεις απειλούν, όμως, ολοένα και περισσότερο την ισχνή ρωσική κατοχή στην πόλη.
Χθες, αρκετές ρωσικές θέσεις, στα βόρεια της πόλης, φέρεται να εγκαταλείφθηκαν και η ρωσική σημαία αφαιρέθηκε από το κεντρικό διοικητικό κτίριο της πόλης. Σύμφωνα, δε, με σχετική πληροφορία που διαδόθηκε ευρέως στον δυτικό κόσμο, από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ο Β. Πούτιν και οι επιτελείς του σκέπτονταν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων.
Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι άμαχοι που «ζουν αυτή τη στιγμή στη Χερσώνα πρέπει να απομακρυνθούν από τις πιο επικίνδυνες ζώνες της μάχης». Διατάχθηκε ακόμη καθολική εικοσιτετράωρη απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η θέση της πόλης στη δεξιά όχθη του Δνείπερο ήταν αρχικά πλεονέκτημα για τη Ρωσία, ως μια ιδανική θέση, ένα ιδεώδες εφαλτήριο για να εξαπολύσει επίθεση προς την δυτική Ουκρανία, αλλά αυτό το στοιχείο έχει αλλάξει, δεδομένου ότι η πόλη είναι ουσιαστικά αποκομμένη από τις υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις εκτός από μερικές γέφυρες και η πτώση της θα μπορούσε να σημαίνει περικύκλωση των υπολοίπων ρωσικών δυνάμεων στην πόλη.
Επιπλέον, η πόλη της Χερσώνας είναι ζωτικής σημασίας για την Κριμαία. Η πιθανή απώλεια της Χερσώνας θα απειλούσε την υπόλοιπη περιοχή, η οποία έχει τη μόνη χερσαία οδό προς αυτήν τη Χερσόνησο, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.
Κι ακόμη, η Χερσώνα παρέχει, μαζί με το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, περίπου το 85% του γλυκού νερού που καταναλώνεται στην Κριμαία. Το κανάλι αυτό ήταν ένας από τους πρώτους στόχους του ρωσικού στρατού, τον Φεβρουάριο, στις απαρχές της ρωσικής πολεμικής επίθεσης. Επομένως, ενδεχόμενη απώλειά της θα συνιστούσε απειλή για όλα τα ρωσικά κέρδη, τα οποία έχουν σωρευτεί από το 2014.
Είναι φανερή λοιπόν η αυξημένη σημασία και η ιδιαίτερη βαρύτητα που παρουσιάζει η Χερσώνα για τη Ρωσία και τον Στάλιν προσωπικά.
Εκτός από τα γεωπολιτικά οφέλη και τους διεθνοπολιτικούς συσχετισμούς, σε συμβολικό επίπεδο, η πτώση της μοναδικής μεγάλης πόλης που κατέλαβε η Ρωσία θα αποτελούσε ένα τεράστιο πλήγμα για το καθεστώς Πούτιν. Σύμφωνα με τον στρατηγό Μιχαήλ Γιακόβλεφ, πρώην αντιπρόεδρο του επιτελείου της «Shape», της διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η Χερσώνα, η απώλειά της «μπορεί να αποτελεί μια στιγμή μετάβασης». Πριν από λίγες ημέρες, εκτίμησε ότι «η πτώση της Χερσώνας θα μοιάζει λίγο με το Στάλινγκραντ του Προέδρου Πούτιν, αλλά με λάθος τρόπο». Δηλαδή, ένα αντεστραμμένο Στάλινγκραντ. Άρα, μια ουκρανική νίκη στη Χερσώνα θα ήταν άκρως «συμβολική», για τον Μ. Γιακόβλεφ.
Πράγματι, πέρα από τις αυξομειώσεις της έντασης των συγκρούσεων και των σοβαρών καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, η πτώση της Χερσώνας θα συνέτριβε ουσιαστικά τα όνειρα του Κρεμλίνου στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας. Οι επόμενες μέρες θα είναι πραγματικά κρίσιμες για τους κατοίκους της περιοχής, την έκβαση της μάχης και, συμμετρικά, τους προσωπικούς σχεδιασμούς του Πούτιν και των συνεργατών του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας