Τουρκία: Ο πληθωρισμός “καλπάζει” στο 85,5% και ο Ερντογάν εμμένει στη μείωση επιτοκίων
Πηγή: ft
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 24 ετών στο 85,51% τον Οκτώβριο, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Πέμπτη, ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της, παρά την άνοδο των τιμών.
Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η λίρα κατρακύλησε αφού η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια σε έναν κύκλο χαλάρωσης που επιδιώκει εδώ και καιρό ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε αντίθεση με τον παγκόσμιο κύκλο σύσφιξης.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο κατά συνολικά 350 μονάδες βάσης στο 10,5% και υποσχέθηκε νέα μείωση τον επόμενο μήνα ως τελική κίνηση στον τρέχοντα κύκλο χαλάρωσης.
Ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στις αποφάσεις της τράπεζας, ζήτησε ένα μονοψήφιο επιτόκιο πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,54%, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, κάτω από το 3,60% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters. Ετησίως, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή προβλεπόταν να είναι 85,60%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο ήταν ο υψηλότερος από τον Ιούνιο του 1998, όταν η Τουρκία προσπαθούσε να τερματίσει μια δεκαετία υψηλού πληθωρισμού.
Σε μηνιαία βάση, ο όμιλος ένδυσης προηγήθηκε στην άνοδο των τιμών με 8,34%, ακολουθούμενος από τις τιμές των τροφίμων, που αυξήθηκαν 5,09%, και οι τιμές επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, που αυξήθηκαν 4,38%.
Οι μεταφορές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τιμές της βενζίνης, ηγήθηκαν της ετήσιας ανόδου με 117,15%, ακολουθούμενες από τις τιμές των τροφίμων με 99,05% και τα έπιπλα και τον οικιακό εξοπλισμό με 93,63%.
Η διάμεση πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters ήταν 70,25%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους στο 65,20% την περασμένη εβδομάδα, την τέταρτη ανοδική αναθεώρησή της φέτος.
Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δίνει προτεραιότητα στα χαμηλά επιτόκια για την ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών με στόχο την επίτευξη πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών.
Ο δείκτης τιμών εγχώριου παραγωγού αυξήθηκε κατά 7,83% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 157,69%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας