Ο Μητσοτάκης, η Ευρώπη και σενάρια ακροδεξιάς αποσταθεροποίησης
Πηγή: Αρχείο Eurokinissi
Είναι αναντίρρητος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του κυβερνώντος κόμματος και του Προέδρου του προσωπικά. Και η χθεσινή ημέρα ήταν μια μέρα συνεχών δημοσίων παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναφέρονταν στην προσήλωσή του σε κοινά ευρωπαϊκά ιδεώδη και σε ενωσιακές απαντήσεις απέναντι στις κρίσεις, που γεννοβολούν ο ρωσικός νεομπεριαλισμός και οι ποικιλόμορφες εκφράσεις του.
Οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού υπογραμμίζουν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τη σταθερή αναφορά του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών απαντήσεων στις τρέχουσες κρίσεις, τις οποίες προκαλεί, πρώτα και κύρια, ο Βλαδίμηρος Πούτιν.
Είναι γνωστό ότι η Ρωσία ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που διασφαλίζει τη συνέχιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, μετά από μια μαζική επίθεση drone με στόχο ρωσικά πλοία στην Κριμαία. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε άμεσα από την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την Ευρώπη των 27.
Αυτή η συμφωνία για τα δημητριακά θεωρείται πολύ σημαντική για την παγκόσμια και, βέβαια, την ευρωπαϊκή επισιτιστική ασφάλεια. Η συμφωνία επρόκειτο να λήξει στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά, τελικά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αγνοώντας τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει αμέσως τη συμμετοχή της στη συμφωνία.
Αυτός το νέο εκβιαστικό παιχνίδι εδράζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, που ουδέποτε ο Πούτιν και οι Ρώσοι επιτελείς προσκόμισαν. Πρόκειται δηλαδή για μια κατηγορία έωλη, που στερείται του αναγκαίου αποδεικτικού υπόβαθρου, αλλά η οποία δεν έγινε δυσμενώς αποδεκτή από μέσα ενημέρωσης που κινούνται στον χώρο της εγχώριας άκρας δεξιάς, μεταμφιεσμένης ή μη.
Με βάση τους ισχυρισμούς των μέσων αυτών, η πρώτη ήπειρος και η πρώτη υπερεθνική οντότητα που βάλλονται είναι η Ευρώπη και, συμμετρικά, η Ε. Ε. των 27 χωρών μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίζονται τα μέσα αυτά, δεν πρόκειται να ανθέξει στην κρίση τροφίμων, η οποία δημιουργείται από την απόφαση του Κρεμλίνου να αποσύρει τη συμμετοχή της από τις συμφωνίες για την αποστολή ουκρανικών σιτηρών. Ανάμεσα σε αυτές τις 27 χώρες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το «χαρτί» της πολιτικής αποσταθεροποίησης με ακροδεξιά πόρτα εξόδου το παίζουν όμοροι χώροι και μέσα ενημέρωσης και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χώροι και μέσα που διατηρούν, οικονομικά άδολες, σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τον Βλαδίμηρο Πούτιν. Αυτό διαπιστώνεται σε ακροδεξιά μέσα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, ακόμη και της γειτονικής Ιταλίας, όπου η μία από τις τρεις κυβερνητικές συνιστώσες έχει ξεκάθαρο φιλορωσικό και ακροδεξιό προσανατολισμό.
Στην ελληνική περίπτωση, η σημερινή κεντροδεξιά κυβερνητική πλειοψηφία και, ιδίως, ο επικεφαλής της επικρίθηκαν και εξακολουθούν να επικρίνονται για την ευρωπαϊκή – δυτική στάση που τηρούν από την αρχή της πολεμικής σύγκρουσης στα ουκρανικά εδάφη. Οι επαναλαμβανόμενες χθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη επιβεβαίωσαν την πολιτική αυτή, η οποία θλίβει ορισμένα άκρα που φαντασιώνονται ακροδεξιές αναδιατάξεις της πολιτικής της πατρίδας μας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας