DW: Τούρκος εισαγγελέας – «Ανενεργός ο μηχανισμός ελέγχου στο ατύχημα»

DW: Τούρκος εισαγγελέας – «Ανενεργός ο μηχανισμός ελέγχου στο ατύχημα»

Πηγή: ERDEM SAHIN | Συντελεστές: EPA

Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική πραγματογνωμοσύνη για την έκρηξη που σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου στο ορυχείο ιδιοκτησίας του Τουρκικού Ινστιτούτου Σκληρού Άνθρακα

Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική πραγματογνωμοσύνη για την έκρηξη που σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου στο ορυχείο ιδιοκτησίας του Τουρκικού Ινστιτούτου Σκληρού Άνθρακα (TTK) κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 41 ανθρακωρύχοι και παραδόθηκε στην Γενική Εισαγγελία της Amasra.

Η έκθεση συντάχθηκε από μια επιτροπή επτά εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από μεταλλεία, γεωλογία, γεωφυσικούς, ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς και εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας στην εργασία.

Στην έκθεση που εκπονήθηκε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε από την Γενική Εισαγγελία του Bartın, ανέφερε, “Δεν υπάρχει εφαρμογή αποστράγγισης μεθανίου στα λατομεία που ανήκουν στο ΤΤΚ. Αυτή η κατάσταση είναι ένας από τους κύριους λόγους για το ατύχημα, μαζί με ανεπαρκής και αναποτελεσματικός αερισμός. Αν είχε εφαρμοστεί η εφαρμογή αποστράγγισης μεθανίου, το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Αναφέρθηκε επίσης ότι ρόλο στην εκδήλωση του ατυχήματος είχε η έλλειψη τεχνικού προσωπικού και η ανεπαρκής καταπολέμηση της ανθρακόσκονης.

Στην εν λόγω έκθεση, ο ορισμός της καταστροφής ήταν «Το εργατικό ατύχημα είναι μια έκρηξη που συνέβη ως αποτέλεσμα των εργασιών ανατίναξης στον δρόμο -320 Thick Vein Ceiling Road και περιλαμβάνει την έκρηξη υγρού πυρός και σκόνης άνθρακα».

Στην έκθεση τονίστηκε ότι ο μηχανισμός ελέγχου δεν μπορούσε να παράσχει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και αναφέρθηκε ότι αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο ατύχημα.

Στην έκθεση, τονίζεται ότι «στις εκθέσεις που συντάχθηκαν ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκαν στην εξορυκτική επιχείρηση, δεν εφαρμόστηκε κανένα αίτημα, πρόταση ή κύρωση για ανίχνευση ή βελτίωση στον εξαερισμό, την αποστράγγιση μεθανίου, την καταπολέμηση της σκόνης άνθρακα και παρόμοια θέματα. διαπιστώθηκε ότι ο μηχανισμός επιθεώρησης δεν μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και επηρεάζει την εκδήλωση του ατυχήματος».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play