“Η Αμερική επέστρεψε”, φωνάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τα γυαλιά ηλίου του αεροπόρου στους καλεσμένους στο εργοτάξιο στο Οχάιο, σχολιάζει η Handelsblatt. Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ Intel θέλει να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο εδώ.
Η αμερικανική σημαία πίσω από τον πρόεδρο συγκρατείται από έναν τεράστιο βραχίονα εκσκαφέα. Στο βάθος, μπουλντόζες κινούνται δραστήρια. Η μεγάλη μπλε αφίσα στα δεξιά της εξέδρας γράφει με λευκά γράμματα: “A future made in America” – ένα μέλλον φτιαγμένο στην Αμερική.
Σε μια πολιτεία γνωστή για τα χωράφια καλαμποκιού της, η Intel θέλει να επενδύσει συνολικά 20 δισεκατομμύρια δολάρια και να δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στην παραγωγή ημιαγωγών. Το “Made in America” δεν είναι πλέον μόνο ένα σλόγκαν. “Αυτή είναι η πραγματικότητα”, εξηγεί ο Μπάιντεν.
Οι ξένες εταιρείες επενδύουν επίσης όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ “επειδή είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση παγκοσμίως από ό,τι ήμασταν για πολύ, πολύ καιρό”, λέει ο πρόεδρος. “Έχουμε δει μια ταχύτερη και ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη από οποιοδήποτε άλλο ανεπτυγμένο έθνος στον κόσμο”.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η οικονομία των ΗΠΑ τα πηγαίνει σχετικά καλά σε σύγκριση με άλλες χώρες. Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες των ΗΠΑ υποφέρουν επίσης από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών και οι αυξήσεις των επιτοκίων απειλούν να επιβραδύνουν την οικονομία. Όμως, η μεταποιητική βιομηχανία των ΗΠΑ ειδικότερα βιώνει μια αναγέννηση παρά τις ανησυχίες για την οικονομία.
Η βιομηχανία των ΗΠΑ απασχολεί σήμερα περισσότερους ανθρώπους από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού: οι βιομηχανικές εταιρείες των ΗΠΑ είχαν περικόψει 1,36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην αρχή της πανδημίας. Από τότε όμως δημιούργησαν 1,43 εκατ. νέες θέσεις εργασίας – και τώρα απασχολούν 67.000 άτομα περισσότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.
Ο συνδυασμός του καλού οικονομικού περιβάλλοντος, των κρατικών επιδοτήσεων, των χαμηλών τιμών ενέργειας και της ασφάλειας του εφοδιασμού προσελκύει όλο και περισσότερη παραγωγή στη χώρα. Όχι μόνο αμερικανικές εταιρείες, αλλά και ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανικών και άλλων ξένων εταιρειών κατασκευάζουν νέα εργοστάσια στην Αμερική.
“Η Αμερική ήταν πάντα νικήτρια στον ανταγωνισμό με άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια. Και οι συγκριτικά χαμηλές τιμές της ενέργειας είναι τώρα ένα πρόσθετο πλεονέκτημα που η Αμερική μπορεί να χρησιμοποιήσει προς όφελός της”, εξηγεί ο Χαρμ Μπάντχολτζ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Κιέλου, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής οικονομολόγος για την Αμερική στην Unicredit στη Νέα Υόρκη.
Όπως σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι, ο Μπάντχολτζ δεν αποκλείει μια ύφεση στις ΗΠΑ. Εξάλλου, ένα επικίνδυνο μείγμα πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και υψηλού δημόσιου χρέους πιέζει σήμερα την οικονομία. Μόλις πριν από ένα μήνα, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
“Το αυξανόμενο πρόβλημα του χρέους μας έρχεται τώρα στο φως, επειδή βλέπουμε τόσο το χρέος μας όσο και τα επιτόκια να αυξάνονται”, λέει, για παράδειγμα, ο Michael Peterson, επικεφαλής του Ιδρύματος Peter G. Peterson, το οποίο υποστηρίζει τη μείωση του ελλείμματος. Με τα υψηλότερα επιτόκια, θα είναι επίσης πιο ακριβό για το κράτος να δανείζεται στο μέλλον, προειδοποιεί ο Peterson.
Αλλά αυτά είναι τα προβλήματα του μέλλοντος. Προς το παρόν, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλή θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. “Η Γερμανία πρέπει να εισάγει τα 2/3 των ενεργειακών της αναγκών. Οι ΗΠΑ έχουν ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εδώ”, εξηγεί ο Μπάντχολτζ. Οι περιβαλλοντικές πτυχές περνούν σε δεύτερη μοίρα, αλλά αυτό συμβαίνει στη Γερμανία αυτή τη στιγμή, σημειώνει.
Όχι μόνο χάρη στην έκρηξη του fracking υπό διάφορες κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ έγιναν το 2019 καθαρός εξαγωγέας ενέργειας. Δηλαδή, εξάγει περισσότερη ενέργεια -κυρίως φυσικό αέριο- από όση εισάγει. “Ενώ δεν μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για ενεργειακή ανεξαρτησία στις ΗΠΑ, επειδή, ειδικά για το πετρέλαιο, εξακολουθούμε να πρέπει να εισάγουμε ορισμένα είδη”, εξηγεί ο Τζόναθαν Έλκιντ του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. “Αλλά έχουμε σίγουρα άφθονη ενέργεια”, λέει ο Έλκιντ.
Και η προσφορά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο – “χάρη στα πρόσφατα νομοθετικά πακέτα από την Ουάσιγκτον, σύντομα θα υπάρξουν μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”. Εξηγεί ο Έλκιντ: “Αν το Τέξας ήταν η δική του χώρα, θα ήταν ήδη ο πέμπτος ή έκτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας παγκοσμίως”.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν τις ΗΠΑ ως τόπο παραγωγής: Η Intel δεν είναι η μόνη που κατασκευάζει νέο εργοστάσιο ημιαγωγών στις ΗΠΑ. Ο κατασκευαστής ημιαγωγών Micron Technology ανακοίνωσε επίσης στις αρχές Οκτωβρίου ότι θα επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή τσιπ στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Λίγες ημέρες αργότερα, η IBM ακολούθησε το παράδειγμά της και ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια στο Poughkeepsie της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Θα προχωρήσει επίσης σε ημιαγωγούς, αλλά και στην τεχνολογία κεντρικών υπολογιστών, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην κβαντική πληροφορική.
“Όλες αυτές οι καινοτομίες, οι οποίες είναι τόσο κρίσιμες για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, της βιομηχανίας και της κοινωνίας, θα επωφεληθούν πάρα πολύ από το νέο νομοσχέδιο για τα τσιπ”, επαινεί ο διευθύνων σύμβουλος της IBM Arvind Krishna όταν υποδέχεται τον Αμερικανό πρόεδρο στο εργοστάσιο στο Poughkeepsie στον ποταμό Hudson. Αναφέρεται στο νομοθετικό πακέτο από την Ουάσιγκτον που θα διοχετεύσει 52 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων στην εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών τα επόμενα χρόνια.
“Οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει πόσο δαπανηρή μπορεί να είναι μια εύθραυστη αλυσίδα εφοδιασμού αν ξαφνικά λείπουν εξαρτήματα από την Κίνα”, λέει ο Τόμας Κάουτζ, υπεύθυνος για τα βιομηχανικά προϊόντα και τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην εταιρεία συμβούλων στρατηγικής Oliver Wyman στη Βοστώνη. Οι εταιρείες σήμερα τείνουν να σκέφτονται: όσο πιο κοντά, τόσο το καλύτερο, εξηγεί ο Κάουτζ.
Ασφαλής ενέργεια – όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες βασίζονται στις ΗΠΑ
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Oliver Zipse ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση της ηλεκτροκίνησης στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW στο Spartanburg: η BMW επενδύει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, 700 εκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν για την εγκατάσταση της δικής της παραγωγής μπαταριών. 1.600 εργαζόμενοι θα εκπαιδευτούν και θα προστεθούν νέες τεχνικές παραγωγής και εργαλεία.
Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους Ρεπουμπλικάνους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Κογκρέσο, υποσχέθηκε στη σκηνή του Σπάρτανμπεργκ: “Η Νότια Καρολίνα είναι εκεί για την BMW καθώς διαμορφώνετε τη μετατροπή στην ηλεκτρονική κινητικότητα. Όπως ήταν τα τελευταία 30 χρόνια, έτσι θα είναι και για τα επόμενα 300 χρόνια. Είθε ο Θεός να συνεχίσει να ευλογεί την BMW!”
Αν και δεν συνοδεύεται πάντα από τόσο πολύ πάθος: Πολλές γερμανικές εταιρείες σχεδιάζουν να ιδρύσουν ή να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους στις ΗΠΑ.
Πάρτε για παράδειγμα τη Βιρτζίνια: σύμφωνα με την υπηρεσία οικονομικής ανάπτυξης της πολιτείας, έξι γερμανικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την ίδρυση ή την επέκταση των εγκαταστάσεών τους εκεί το 2022. Το 2021, υπήρξαν μόνο δύο τέτοιες ανακοινώσεις.
Παράδειγμα Γεωργία: Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι γερμανικές εταιρείες δημιούργησαν εκεί τις δεύτερες περισσότερες θέσεις εργασίας το 2021 και το 2022 μετά τις εταιρείες από την Κορέα: Η Aurubis επενδύει 340 εκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων στη Γεωργία, η Hapag-Lloyd 18 εκατομμύρια δολάρια στη νέα της έδρα στη Βόρεια Αμερική, η Böhringer Ingelheim 57 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ερευνητικό κέντρο.
Πάρτε για παράδειγμα την Οκλαχόμα: περισσότερες από 60 γερμανικές εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα να έρθουν στη Δύση, όπως η Lufthansa, η Aldi, η Fresenius και η Siemens. Σύμφωνα με την πολιτεία, οι εταιρείες έχουν επενδύσει σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια στην Οκλαχόμα.
Η ενεργειακή ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο εδώ. “Όταν μια χημική εταιρεία πρέπει να αποφασίσει πού θα εγκαταστήσει την επόμενη μονάδα Verbund ή το επόμενο εργοστάσιο λιπασμάτων, είναι πολύ σημαντικό αν η προμήθεια φυσικού αερίου είναι επίσης μακροπρόθεσμα εξασφαλισμένη”, εξηγεί ο σύμβουλος διαχείρισης Κάουτζ.
“Πρόσφατα είχαμε το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στις ΗΠΑ σε έντεκα από τα 14 τρίμηνα”, αναφέρει για παράδειγμα ο Κέβιν Στιτ, κυβερνήτης της Οκλαχόμα. Ο Υπουργός Εμπορίου της Τζόρτζια, Πατ Γουίλσον, υποστηρίζει παρόμοια: “Το ενεργειακό μας κόστος είναι χαμηλό και τα δίκτυα είναι σταθερά”.
Επιπλέον, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα είναι τελειωμένη υπόθεση και η πολιτεία του θα συνδέσει δύο νέους πυρηνικούς σταθμούς στο δίκτυο μέχρι το 2024.
Ο Γουίλσον δηλώνει πως “οι εταιρείες που έρχονται στη Γεωργία μειώνουν το κλιματικό τους αποτύπωμα”. Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ προσφέρουν επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες ενισχύσεις εκτός από φθηνή ενέργεια, ιδίως οι νότιες πολιτείες.
Ο κατάλογος των γερμανικών εταιρειών που σχεδιάζουν να επεκτείνουν ή να δημιουργήσουν τις εγκαταστάσεις τους στις ΗΠΑ είναι αντίστοιχα μακρύς. Η BASF σχεδιάζει να επενδύσει περίπου το 15% των παγκόσμιων επενδύσεών της ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Αμερική μεταξύ 2022 και 2026.
Η Bayer έχει επενδύσει 100 εκατομμύρια σε ένα νέο κέντρο βιοτεχνολογίας στη Βοστώνη. Και η εταιρεία ειδικών χημικών προϊόντων Evonik μόλις εγκαινίασε το νέο της “Κέντρο Καινοτομίας” στο Allentown (Πενσυλβάνια). Όγκος επένδυσης: πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο όμιλος RWE με έδρα το Έσσεν ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τις δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Con Edison με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η αγορά της θυγατρικής Con Edison Clean Energy Businesses διπλασιάζει την επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας με έδρα το Έσσεν στις ΗΠΑ σε περισσότερες από επτά γιγαβατώρες εγκατεστημένης ισχύος. Μεσοπρόθεσμα, η RWE σκοπεύει να επεκτείνει τη δική της δυναμικότητα σε 24 γιγαβάτ. Η εξαγορά θα κοστίσει στην RWE 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το σχόλιο σας