Bloomberg: Γιατί βλέπει “μαύρες μέρες” για τη Βρετανία
Πηγή: Pixabay/Αρχείου
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ επικεντρώνεται στο κλείσιμο μίας βαθιάς “τρύπας” στα δημόσια οικονομικά δήλωσε αξιωματούχος με γνώση του θέματος, σύμφωνα με το Bloomberg. Το συμπέρασμα αυτό δείχνει το μέγεθος της εργασίας που αντιμετωπίζουν ο Σουνάκ και ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, καθώς καταρτίζουν τη φθινοπωρινή οικονομική δήλωση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται στις 17 Νοεμβρίου.
Το “αναπτυξιακό σχέδιο” της, το οποίο προσέφερε 45 δισεκατομμύρια λίρες (52 δισεκατομμύρια δολάρια) μη χρηματοδοτούμενων φοροελαφρύνσεων τρόμαξε τόσο πολύ τους επενδυτές και έβλαψε τη δημοσιονομική αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε εξόντωσε κάθε άμεση ελπίδα για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο. “Η άμεση εστίαση πρέπει να επικεντρωθεί στην επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης”, δήλωσε ο Τιμ Πιντ, πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών και νυν εταίρος της Flint Global. “Ένα σαφές, μελετημένο σχέδιο ανάπτυξης είναι απαραίτητο, αλλά ίσως έχει περισσότερο νόημα να γίνει αυτό ως μέρος ενός προϋπολογισμού την άνοιξη”.
Άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις της κυβέρνησης δήλωσαν ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων λιρών. Αυτό θα ενίσχυε τους αντίξοους ανέμους οι οποίοι πλήττουν την οικονομία, την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές υφίστανται τη μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών και η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει τις ταχύτερες αυξήσεις του κόστους δανεισμού εδώ και 33 χρόνια.
Τα πρώτα βήματα του Χαντ για την αντιστροφή του πακέτου μέτρων του Τρας έχουν αποκαταστήσει κάποια ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μειώνοντας τα επιτόκια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εξοικονομώντας δυνητικά έως και 15 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε σχέση με την κορύφωση του πανικού στην αγορά πριν από λίγες εβδομάδες.
Αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει 35 δισεκατομμύρια λίρες που απαιτούνται, ένα σημαντικό ποσό για μια οικονομία που πνέει τα λοίσθια. Σηματοδοτεί μια εξυγίανση περίπου 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, που ισοδυναμεί περίπου με το 1/6 της δημοσιονομικής συμπίεσης μεταξύ 2010 και 2018, τα χρόνια της λιτότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Προς το παρόν, η ανάπτυξη της οικονομίας αποτελεί πλέον δευτερεύον μέλημα.
Ως ΥΠΟΙΚ τον Μάρτιο, ο Σουνάκ σηματοδότησε ότι η ναυαρχίδα της αναπτυξιακής πολιτικής του θα είναι μια νέα σημαντική φορολογική ελάφρυνση για την τόνωση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Δεν μπορεί πλέον να το αντέξει, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φορολογίας εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί στο 25%, τον υψηλότερο εδώ και μια δεκαετία, από 19%, με ελάχιστα αντισταθμιστικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας