Λαγκάρντ: Η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της

Λαγκάρντ: Η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της

Πηγή: POLITICO- The Block

Λαγκάρντ: Η οικονομική επιβράδυνση θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανέργων τους επόμενους μήνες.

Μελανά χρώματα χρησιμοποίησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να περιγράψει την κατάσταση στην Ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο, την ίδια στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνει στο υπόλοιπο του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια της περαιτέρω, αν και η πιθανότητα της ύφεσης έχει ενισχυθεί, όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ένα ενθαρρυντικό στοιχειο πάντως, όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι η πρόσφατη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, αντίθετα με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ αλλά και των αναλυτών για περαιτέρω αύξηση.

Παράλληλα, ένα ισχυρό σημείο της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι η αγορά εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά, αν και η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η οικονομική επιβράδυνση θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανέργων τους επόμενους μήνες.

“Εχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε”

“Με τις σημερινές μας αποφάσεις”, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η Λαγκάρντ, “κάναμε περαιτέρω πρόοδο για να απομακρύνουμε τη διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Ολοκληρώσαμε τη δουλεια μας, ολοκληρώσαμε την ομαλοποίηση της πολιτικής; Όχι, έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε”, πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε παράλληλα ότι το Δ.Σ. θα αποφασίσει την πορεία και τον ρυθμό των επόμενων αυξήσεων των επιτοκίων “με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, ενώ θα κοιτάμε την κάθε συνεδριαση ξεχωριστα, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον”.

Όπως διευκρίνισε η κεντρική τράπεζα θα εξετάζει τρια βασικά στοιχεία για τις επόμενες αποφάσεις του:

-Τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά και τις προοπτικές για την οικονομία και αυτό αφορά και την πιθανότητα μιας ύφεσης στη ζώνη του ευρώ.

-Τα μέτρα που έχει ήδη πάρει μέχρι σήμερα [ήτοι τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων που έχει ήδη πραγματοποιήσει η ΕΚΤ]

-Το γεγονός ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής χρειάζεται χρόνο και αυτό είναι κάτι που θα ενσωματώνεται στις αποφάσεις της τράπεζας.

Γιατί έγινε η αλλαγή στις TLTROs

Για την απόφαση της ΕΚΤ να τροποποιήσει τους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι βασικός λόγος είναι για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

“Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν εμπόδια στη μετάδοση της νομισματικης πολιτικης”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να τροποποιήσει τους όρους στις πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTROs) προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο οι τράπεζες, μετά τις πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων, να “παρκάρουν” τα κεφάλαια τους στους λογαριασμούς της ΕΚΤ κερδίζοντας έσοδα, αντί να τα κατευθύνουν στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, επανέλαβε ότι δεν έχει γίνει στους κόλπους της ΕΚΤ συζήτηση για τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που η κεντρική τράπεζα αγόρασε την περίοδο της κρίσης.

“Θα επιδιώξουμε να κανουμε την συζητηση αυτή και θα αποφασίσουμε τους βασικούς όρους για τη μείωση του χαρτοφυλακιου τον Δεκέμβριο και τότε θα κάνουμε γνωστές τις αποφάσεις μας”, ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play