DW: Καταπέλτης για Τουρκία ο Παγκόσμιος Δείκτης Κράτους Δικαίου
Πηγή: alarabiya
Σύμφωνα με τον Δείκτη Κράτους Δικαίου 2022, η δέσμευση για το κράτος δικαίου μειώνεται παγκοσμίως. Καταλαμβάνοντας την 116η θέση ανάμεσα σε 140 χώρες φέτος, η Τουρκία ήταν η τελευταία στην περιοχή της.
Το World Justice Project (WJP) δημοσίευσε τον Δείκτη Κράτους Δικαίου για το 2022. Στην έκθεση, η οποία μετρά την προσήλωση των χωρών στο κράτος δικαίου, η Τουρκία κατατάσσεται στην 116η θέση μεταξύ 140 χωρών και στην τελευταία στην περιοχή της.
Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, τονίστηκε ότι το κράτος δικαίου σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι η βία, η διαφθορά και η ατιμωρησία επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Επισημαίνοντας ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων υιοθετούν αυταρχικές τάσεις, η έκθεση ανέφερε τα εξής:
«Οι θεσμικοί μηχανισμοί που απαιτούνται για τη λογοδοσία, τη δίκαιη εφαρμογή των νόμων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξασθενούν».
«Υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί το κράτος δικαίου σε όλο τον κόσμο και να αποτραπεί η αυθαίρετη χρήση εξουσίας», αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Δανία είναι η χώρα που τηρεί περισσότερο το κράτος δικαίου. Αυτή τη χώρα ακολουθούν η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γερμανία.
Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 26η θέση, με τη Βενεζουέλα στο τέλος της λίστας, μετά το Αφγανιστάν και την Καμπότζη.
Σύμφωνα με τον δείκτη, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη συμμόρφωση 140 χωρών με το κράτος δικαίου, η Τουρκία κατέλαβε φέτος την 116η θέση.
Στο δελτίο τύπου του WJP, τονίστηκε ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών όπου το κράτος δικαίου έχει υποχωρήσει και ότι σημειώθηκε πτώση στις βαθμολογίες του.
Η διευθύντρια του WJP, Ελίζαμπεθ Άντερσεν, τόνισε ότι το κράτος δικαίου σχετίζεται με τη δικαιοσύνη, τη λογοδοσία, τα ίσα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη για όλους.
Τελευταία θέση στην Τουρκία
Η Τουρκία δεν βρίσκεται μόνο πίσω από τις χώρες της ΕΕ, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον Καναδά όσον αφορά το κράτος δικαίου, αλλά και πίσω από την Ουρουγουάη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρουάντα, τη Ναμίμπια, τη Μποτσουάνα, τη Μαλαισία, τη Σενεγάλη, τη Γκάνα, τη Μογγολία, το Μπουρκίνο Φάσο, το Τρινιδάδ και Το Τομπάγκο ήταν πολύ πίσω.
Στην έκθεση, οι χώρες αξιολογήθηκαν επίσης ανάλογα με τις περιφέρειές τους. Η Τουρκία συμπεριλήφθηκε στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.
Σε αυτόν τον όμιλο, η Γεωργία κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη του κράτους δικαίου. Ακολούθησαν το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία, το Καζακστάν, η Μολδαβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Ουκρανία, όπου συνεχίστηκε η ρωσική κατοχή. Η Τουρκία, από την άλλη, κατέλαβε την τελευταία θέση μετά τη Σερβία, την Αλβανία, τη Λευκορωσία, το Κιργιστάν και τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκε επίσης η δέσμευση των κυβερνήσεων και εκείνων που διοικούν τη χώρα στο νόμο.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση που έγινε σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία βρέθηκε και πάλι στον πάτο της λίστας και κατέλαβε την 135η θέση μεταξύ 140 χωρών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας