Σπατάλη τροφίμων: Κάθε κάτοικος της ΕΕ πέταξε στα σκουπίδια περίπου 127 κιλά φαγητού το 2020
Πηγή: olioex
Περίπου 127 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν στην ΕΕ, το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, σύμφωνα με μια πρώτη πανευρωπαϊκή έκθεση για το θέμα που δημοσίευσε η Eurostat.
Τα νοικοκυριά παρήγαγαν το 55% των απορριμμάτων τροφίμων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 70 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 45% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύει μεταξύ 8% και 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, και η αντιμετώπιση της από τους καταναλωτές παραμένει πρόκληση στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.
Οι επόμενοι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες ήταν η παραγωγή τροφίμων και ποτών με 23 κιλά απορριμμάτων ανά άτομο και η πρωτογενής παραγωγή με 14 κιλά – τομείς όπου υπάρχουν στρατηγικές για τη μείωση της αλλοίωσης, όπως η χρήση απορριπτόμενων ανταλλακτικών ως υποπροϊόντων, ανέφερε η Eurostat.
Τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες φαγητού αντιπροσώπευαν 12 κιλά απορριμμάτων φαγητού ανά άτομο το 2020, ή 9% του συνόλου του μπλοκ, ενώ το λιανικό εμπόριο και η διανομή άλλων τροφίμων σπατάλησαν τις λιγότερες.
Η Eurostat ανέφερε ότι ο αντίκτυπος των περιορισμών λόγω COVID-19 σε αυτούς τους δύο τομείς βρίσκεται ακόμη υπό ανάλυση.
Το σχόλιο σας