Η μυστηριώδης «βρώμικη βόμβα»
Πηγή: argonelectronics/siasat
Εδώ και δύο ημέρες, Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται σχετικά με μια βόμβα, που όπως διαβάζει κάποιος, αποκαλείται «βρώμικη». Η Μόσχα ενημερώνει ότι το Κίεβο ετοιμάζει επίθεση με «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία, ενώ οι Ουκρανοί υποπτεύονται ότι η ίδια η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το είδος βόμβας, προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογήσει μια στρατιωτική κλιμάκωση.
Ο όρος «βρώμικη βόμβα», η οποία ονομάζεται, επίσης, «ραδιενεργή βόμβα» ή «συσκευή ραδιολογικής διασποράς» (=RDD: Radiological Dispersion Devices), γενικότερα αναφέρεται σε οποιαδήποτε εκρηκτική συσκευή που διαχέει ένα ή περισσότερα χημικά ή βιολογικά τοξικά προϊόντα. Πρόκειται για τα Nucleated Red Blood Cells, από τα αρχικά γράμματα των οποίων προκύπτουν τα αρχικά NRBC.
Βέβαια, ο αναγνώστης και ο ερευνητής ανατριχιάζει ήδη με αυτούς τους όρους και το πρώτο πράγμα, που αναπόφευκτα σκέπτεται, είναι ατομικά όπλα.
Όμως, αυτός ο τύπος βόμβας δεν θεωρείται ατομικό όπλο, η έκρηξη του οποίου προκύπτει από πυρηνική σχάση ή σύντηξη, προκαλώντας κάποια τεράστια καταστροφή σε μεγάλη ακτίνα. Η κατασκευή μιας ατομικής βόμβας απαιτεί τη χρήση πολύπλοκων τεχνολογιών εμπλουτισμού ουρανίου.
Απεναντίας, η «βρώμικη βόμβα» είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη ως προς την κατασκευή της. Η «βρώμικη βόμβα» βασίζεται σε συμβατικά εκρηκτικά, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι η χρήση της δεν έχει συνέπειες.
Συνέπειες πιθανής χρήσης της «βρώμικης βόμβας»
Ο στόχος μιας επίθεσης με τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα» θα ήταν να μολύνει μια γεωγραφική περιοχή και τους ανθρώπους της περιοχής τόσο με άμεση ακτινοβολία, όσο και με κατάποση ή εισπνοή ραδιενεργών υλικών.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών διευκρινίζει ότι «μια βρώμικη βόμβα δεν είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής, αλλά ένα όπλο μαζικής αναστάτωσης που στοχεύει πρωτίστως να μολύνει και να τρομάζει» (πηγή: https://www.nrc.gov/about-nrc.html).
Ο κύριος κίνδυνος μιας «βρώμικης βόμβας» προέρχεται από την έκρηξη και όχι από την ακτινοβολία. Μόνο άτομα που βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ακτινοβολία τέτοια που θα μπορούσε να τους προκαλέσει άμεση, σοβαρή ασθένεια.
Ωστόσο, η ραδιενεργή σκόνη και ο καπνός είναι εξαιρετικά πιθανόν να «ταξιδέψουν», δηλαδή να μεταφερθούν σε γειτονικές περιοχές, και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, εάν εισπνεύσουν την σκόνη ή αν καταναλώσουν φαγητό ή νερό μολυσμένο από αυτή τη βόμβα, η οποία, όντως, μπορεί να αποδειχθεί «βρώμικη» στους δίσεκτους χρόνους μας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας