Κίνα: Ο Σι Τζινπινγκ εξασφάλισε τρίτη θητεία, ηγετική ομάδα από “πιστούς” και απόλυτο έλεγχο
Πηγή: Reuters
Ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε μια τρίτη θητεία ηγεσίας που έχει σπάσει το προηγούμενο την Κυριακή και εισήγαγε μια νέα Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου γεμάτη πιστούς, εδραιώνοντας τη θέση του ως ο πιο ισχυρός ηγέτης της χώρας από τον Μάο Τσε Τουνγκ.
Ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης, Λι Κιάνγκ, 63 ετών, ακολούθησε τον Σι στη σκηνή της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού, καθώς παρουσιάστηκε η νέα ηγετική ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να διαδεχθεί τον Λι Κετσιάνγκ ως πρωθυπουργός όταν αποσυρθεί τον Μάρτιο.
Τα άλλα μέλη της επταμελούς Διαρκούς Επιτροπής, του ανώτατου διοικητικού οργάνου της Κίνας, είναι οι Zhao Leji και Wang Huning, που επιστρέφουν από την προηγούμενη επιτροπή, και οι νεοεισερχόμενοι Cai Qi, Ding Xuexiang και Li Xi. Ο Li Qiang είναι επίσης νέος στη Μόνιμη Επιτροπή.
Όλοι θεωρούνται ότι έχουν ισχυρή πίστη στον Σι, ο οποίος επίσης διορίστηκε εκ νέου την Κυριακή ως πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.
«Μια ασυνήθιστα μονόπλευρη νίκη για μια φατρία, η οποία είναι σπάνια στην παράδοση του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο παρελθόν θα υπήρχε μια σκληρή ισορροπία δυνάμεων», δήλωσε ο Γουίλι Λαμ, ανώτερος συνεργάτης στο αμερικανικό think tank the Jamestown Foundation.
“Σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν έλεγχοι και ισορροπίες. Ο Σι Τζινπίνγκ έχει επίσης τον απόλυτο έλεγχο του μεγαλύτερου Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής”, είπε.
Τα αποκαλυπτήρια της Μόνιμης Επιτροπής και του μεγαλύτερου 24μελούς Πολιτικού Γραφείου έρχονται μια ημέρα μετά το κλείσιμο του 20ου Συνεδρίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου προστέθηκαν τροποποιήσεις στον καταστατικό του κόμματος με στόχο την παγίωση του βασικού καθεστώτος του Σι και του καθοδηγητικού ρόλου της πολιτικής σκέψης του μέσα στο κόμμα.
Η σύνθεση της Μόνιμης Επιτροπής είναι περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η ισχύς του Σι στην εξουσία είναι αμείωτη από τα γεγονότα μιας ταραχώδους χρονιάς, συμπεριλαμβανομένης μιας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης, της απογοήτευσης για την πολιτική του για μηδενικό COVID-19 και της αυξανόμενης αποξένωσης της Κίνας από τη Δύση, που επιδεινώνεται από την υποστήριξή του προς τη Ρωσία. Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Όσον αφορά στη χάραξη πολιτικής, σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει μεγαλύτερος σεβασμός στις απόψεις του ίδιου του Σι Τζινπινγκ σχετικά με το πώς να προχωρήσει η χώρα και η οικονομία», δήλωσε ο Άλβιν Ταν, επικεφαλής στρατηγικής Asia FX στην RBC Capital Markets στη Σιγκαπούρη.
«Μπορώ να φανταστώ ότι η πολιτική μηδενικού COVID-19 είναι πιθανότατα πιο εδραιωμένη και θα υπάρξει περαιτέρω ώθηση σε αυτό το ζήτημα της κοινής ευημερίας και τα παρόμοια», είπε.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα σύνθεση δεν περιλαμβάνει έναν ξεκάθαρο διάδοχο του Σι, του γιου ενός επαναστάτη του Κομμουνιστικού Κόμματος που οδήγησε την Κίνα σε μια πιο αυταρχική κατεύθυνση από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2012.
Η αποκάλυψη έρχεται μια ημέρα αφότου ο Λι Κετσιάνγκ και ο Γουάνγκ Γιανγκ, που θεωρούνται από τους αναλυτές ως σχετικά μετριοπαθείς που ήταν αρκετά νέοι για να υπηρετήσουν περισσότερο σε κορυφαία όργανα λήψης αποφάσεων, αποκλείστηκαν από την ευρύτερη Κεντρική Επιτροπή. Και οι δύο έχουν δεσμούς με την Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας, μια ομάδα που κάποτε είχε επιρροή και σύμφωνα με τους ειδικούς έχασε την εξουσία υπό τον Σι.
Ο Σι έθεσε τις βάσεις για να κυβερνήσει πέραν της δεκαετίας, όταν κατάργησε το όριο των δύο θητειών στην προεδρία το 2018. Η θητεία του ως προέδρου είναι πιθανό να ανανεωθεί στην ετήσια κοινοβουλευτική συνεδρίαση του Μαρτίου, όπου θα οριστεί και επίσημα ο επόμενος πρωθυπουργός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας