Αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα η «σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς»
Πηγή: passionateinmarketing/bradfordjacobs
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατάφερε να επανεκλεγεί επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου, του ανώτατου διοικητικού οργάνου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Όμως, ο φιλόδοξος Ασιάτης ηγέτης ξεκινά την τρίτη του θητεία εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, ενώ, μετά από τρία χρόνια πανδημίας, η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να πλήττεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα στον τομέα των ακινήτων, που είναι ζωτικής σημασίας για την κινεζική οικονομία και τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Συγκεκριμένα, μετά από δεκαετίες ξέφρενης οικονομικής ανάπτυξης, η Χώρα αντιμετωπίζει τώρα μια απότομη επιβράδυνση, που τροφοδοτείται από μια άκαμπτη πολιτική «μηδενικού Covid», που οδηγεί, τελικά, σε επαναλαμβανόμενους κοινωνικούς περιορισμούς.
Ο Σι Τζινπίνγκ έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση και την εγχώρια ζήτηση για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά η διατήρηση των περιορισμών για την υγεία στην Κίνα υπονομεύει αυτή τη στρατηγική.
Και δεδομένης της έκτασης των περιορισμών, η κατανάλωση είναι απίθανον να επιστρέψει στα προ του Covid επίπεδα.
Η οικονομική κατάσταση έχει επιβαρύνει και τον άλλοτε επικερδή τομέα των ακινήτων. Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει, μαζί με αυτόν των κατασκευών, το ένα τέταρτο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κίνας.
Τα ακίνητα υπόκεινται ήδη σε κανονισμούς, που έχουν αυστηροποιήσει την πρόσβαση σε πιστώσεις από το 2020, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
Με δεδομένο το ιδιαίτερο βάρος της ακίνητης περιουσίας στη δεύτερη παγκόσμια οικονομία, η κινεζική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι πιθανόν να καθυστερήσει να ξαναπάρει μπροστά το 2022, μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη που γνώρισε το 2021.
Ο ασιατικός γίγαντας με πληθυσμό σχεδόν ενάμιση δισεκατομμυρίου κατοίκων κινδυνεύει να περάσει έναν οικονομικά επισφαλή χειμώνα. Οι απειλές ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία γίνονται πιο ξεκάθαρες, τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί, με το Πεκίνο να μην μπορεί να διατηρήσει επί μακρόν την – φαινομενική, έστω – ουδετερότητά του.
Η σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς είναι το άμεσο πρόβλημα, που καλείται να διαχειριστεί αυτή η τρίτη θητεία του θεσμικά πανίσχυρου Σι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας