Ο ζοφερός χειμώνας της Ουκρανίας, όσο η Ρωσία στοχεύει στον ενεργειακό εφοδιασμό
Πηγή: bloomberg(AFP)/kyivpost
Ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το 30% εκατό των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες – ένα μεγάλο ποσοστό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με διακοπές που ξέσπασαν στα ανατολικά της πρωτεύουσας.
Μέχρι τώρα, η προσοχή εστιαζόταν κυρίως στα ανθρώπινα θύματα και τον χάος που προκλήθηκε από τους επανειλημμένους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας πρέπει τώρα να αξιολογηθεί, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.
Η Ουκρανία ήταν καθαρός εξαγωγέας ενέργειας όταν ήταν πλήρως συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό δίκτυο, εν μέρει χάρη στους τεράστιους πυρηνικούς σταθμούς της. Ωστόσο, ο πρόεδρος παραδέχτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αυτή η υπέρβαση είχε εξαφανιστεί επειδή ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζει που είχε καταλάβει η Ρωσία είχε κλείσει.
Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού, προειδοποίησε στην εθνική τηλεόραση στις 13 Οκτωβρίου ότι οι Ουκρανοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για «κυλιόμενες διακοπές ρεύματος» και ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια. Συνέχισε ότι το έθνος πρέπει να είναι έτοιμο για «έναν σκληρό χειμώνα».
Ουκρανοί πολιτικοί έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει το ενεργειακό δίκτυο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και οι θερμοκρασίες πέφτουν έως και -10°C ή πιθανώς -20°C. Σημειώνουν ότι μπορεί να μην υπάρχει αρκετό αέριο διαθέσιμο σε ορισμένες περιοχές πρώτης γραμμής, όπως το Ντονμπάς, για τη θέρμανση πολυκατοικιών, στις οποίες κατοικούν πολλοί άνθρωποι.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι, εάν οι πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας ζεστασιά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα μεταναστευτική κρίση. Ένας διεθνής οργανισμός αρωγής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προέβλεψε ότι εκτός από τα οκτώ εκατομμύρια που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία, έως και δύο εκατομμύρια ακόμη θα μπορούσαν να αποφασίσουν να το κάνουν.
Στις 17 Οκτωβρίου, η Ουκρανία είπε ότι θεωρούσε ότι η νέα προσέγγιση της Ρωσίας σχετίζεται με την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, αν και το Κίεβο εξακολουθεί να το θεωρεί τέχνασμα για παύση των μαχών, ώστε η Ρωσία να μπορεί να ανασυνταχθεί και να σταθεροποιήσει τις πρώτες γραμμές πριν φτάσει το επόμενο κύμα στρατευσίμων.
Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν ΓουάλαΒς και ο Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, Τζέιμς Κλέβερλι, ταξίδεψαν με αεροπλάνο στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν ένα νέο πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που θα ενίσχυε την αεράμυνα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέβλεψε ότι η βοήθεια μπορεί να φτάσει εντός των ημερών.
Πιστεύεται ότι τα ιρανικά drones Shahed-136 έχουν περιορισμένη αξία για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και ότι περίπου τα τρία τέταρτα από αυτά καταρρίφθηκαν. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αρκετά από αυτά επιβιώνουν για να έχουν αντίκτυπο στις ενεργειακές υποδομές. Η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να επιδεινωθεί εάν δεν παρασχεθεί σύντομα νέα στρατιωτική βοήθεια.
Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές, το Κίεβο, ωστόσο, έχει δώσει προτεραιότητα στη διατήρηση των δυνάμεών του άνετα και εφοδιασμένα με ηλεκτρισμό, καθώς όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί στην πρώτη γραμμή είναι πιθανό να μοιραστούν και οι Ρώσοι εισβολείς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας