Ο Πούτιν θεσπίζει στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας
Πηγή: The New York Times- Euronews
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις πρόσφατα προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας και μερικό στρατιωτικό νόμο σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.
Ο στρατιωτικός νόμος στο ρωσικό πλαίσιο δίνει στον στρατό σαρωτικές εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του στρατού να δημιουργεί οδοφράγματα και να ερευνά οχήματα, να κρατά όσους παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή αρνούνται να επιδείξουν έγγραφα, να κυβερνούν πολιτικά οχήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, με την κατάλληλη αποζημίωση, και αναστολή ορισμένων πολιτικών ελευθεριών, σύμφωνα με το RIA Novosti. Σε άλλες περιοχές της Ρωσίας θεσπίστηκε μερικός στρατιωτικός νόμος, που σχετίζεται κυρίως με την κινητοποίηση της οικονομίας για την «κάλυψη των αναγκών» των ενόπλων δυνάμεων.
«Στα δημοψηφίσματα, οι κάτοικοι των λαϊκών δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και των περιοχών Ζαπορόζιε και Χερσώνα εξέφρασαν σταθερά και κατηγορηματικά τη βούλησή τους: θέλουν να είναι μαζί με τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν στο συμβούλιο ασφαλείας του, δικαιολογώντας την απόφασή του, σύμφωνα με το TASS. Σύμφωνα με το RIA Novosti, απαγορεύεται ή περιορίζεται το δικαίωμα σε συγκεντρώσεις, πορείες και απεργίες. Θα εφαρμοστεί λογοκρισία, περιορίζοντας τις πληροφορίες που μπορούν να μοιραστούν οι πολίτες. «Επιτρέπονται επίσης να εμπλέκουν τους πολίτες σε διάφορες εργασίες που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ασφάλειας», έγραψε το RIA Novosti, αν και τι συνεπάγεται αυτό δεν είναι απολύτως σαφές.
Οι κάτοικοι που δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση κυκλοφορίας ή αρνούνται να επιδείξουν έγγραφα ενδέχεται να τεθούν υπό κράτηση για 30 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο. Η αστυνομία στη Ρωσία, ακόμη και στην προπολεμική εποχή, έχει ήδη το δικαίωμα να σταματά, να ζητά έγγραφα και να ψάχνει ανθρώπους τυχαία.
«Νομίζω ότι είναι άλλο ένα σημάδι της απόγνωσης του Πούτιν», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλο στο ABC News. Στη συνέχεια συζήτησε την προσάρτηση των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας και το διάταγμα μερικής κινητοποίησης τις τελευταίες εβδομάδες. “Τώρα λέει ότι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο σε μέρη όπου ισχυρίζεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν με κάποιο τρόπο να είναι μέρος της Ρωσίας – αυτό δείχνει την απόγνωσή του”, είπε ο Blinken.
Εκτός από τις καταιγιστικές εξελίξεις στο θέατρο του πολέμου, το ίδιο καταιγιστικά εξελίχθηκαν τα πράγματα και στο Κίεβο, στο οποίο ήχησαν από νωρίς οι σειρήνες, με αποτέλεσμα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα «κάτω από πραγματικά πρωτόγνωρες συνθήκες» κατά τον κ. Δένδια, δηλαδή σε ένα καταφύγιο, για λόγους ασφαλείας. «Κανείς δεν μπορεί να σας κατανοήσει καλύτερα από τους Έλληνες. Διότι και οι Έλληνες έχουν έναν μεγάλο γείτονα στα ανατολικά. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, ένα casus belli, εναντίον μας» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, καταλήγοντας πως «οι ουκρανικές επιτυχίες και η ήττα του αναθεωρητικού αφηγήματος θα δώσουν ένα καλό παράδειγμα σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο».
Η Ουκρανία, από πλευράς της, καταγγέλλει τη Ρωσία για «εκτοπισμό» αμάχων από τη Χερσώνα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία κλίματος πανικού, ώστε να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις σε τυχόν υποχώρησή της από τα νότια της χώρας και τη δεξιά όχθη του Δνείπερου.Για την Ουκρανία, το μείζον ζήτημα αυτήν την ώρα αποτελούν οι υποδομές, καθώς «εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε κινητές μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας για τις κρίσιμες υποδομές των πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών» έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ η σκιά του πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας βαραίνει πάντα την ατμόσφαιρα. Στην κατεύθυνση αυτή, η πρωτοβουλία του Βρετανού υπουργού Μπεν Γουάλας να ακυρώσει την τελευταία στιγμή την ομιλία του στους βουλευτές του για να μεταβεί εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον όπου είχε συνομιλίες με Αμερικανούς ομολόγους του, προβλημάτισε έντονα πολιτικούς αναλυτές όπως και τα βρετανικά ΜΜΕ, παρότι έγινε δεκτός με θέρμη από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας