H Άγκυρα έχει φουλάρει με στόχο την πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος

H Άγκυρα έχει φουλάρει με στόχο την πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος

Πηγή: Αρχείου

Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται προς κάθε κατεύθυνση, αλλά το βάρος των προσπαθειών ρίχνεται εκεί και όπου θεωρεί ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτρέψει τα τουρκικά σχέδια.

Λίγες ημέρες πριν από τα 39α “γενέθλια” του ψευδοκράτους, στη Σαμαρκάνδη, η Τουρκία θέλει να κάνει το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος ως ξεχωριστή “κρατική οντότητα” στην Κύπρο. Ήδη η Άγκυρα έχει φουλάρει με στόχο την πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, που θα αποτελέσει το προοίμιο της πλήρους αναγνώρισης. Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Τουρκία είναι τέτοια που η Λευκωσία δεν μπορεί να την ακολουθήσει, κάτι που γίνεται παραδεκτό από την κυπριακή κυβέρνηση.

Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται προς κάθε κατεύθυνση, αλλά το βάρος των προσπαθειών ρίχνεται εκεί και όπου θεωρεί ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτρέψει τα τουρκικά σχέδια σύμφωνα με το philenews.com. Γι’ αυτό, όπως παραδέχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται προς τη Βρετανία, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες στις οποίες, η Τουρκία έχει επιρροή. Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, η τουρκική πλευρά κινήθηκε προς τη Βρετανία για να διασφαλίσει συναντήσεις που θα υποδηλούν πολιτική αναβάθμιση. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται τόσο προς το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το Πακιστάν.

Το κοινό αυτών των τριών χωρών είναι πως βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία εκτιμά ότι θα είναι πιο εύκολη η προσπάθειά της, γιατί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Αζερμπαϊτζάν ήταν βεβαίως η πρώτη χώρα στην οποία επιχειρήθηκε να προχωρήσει το εγχείρημα της πολιτικής αναβάθμισης, πλην όμως μετά τη συνάντηση, που στήθηκε στην Τουρκία, μεταξύ Τατάρ και Αλίγιεφ, η Λευκωσία έβγαλε αντίδραση. Εκμεταλλευόμενη την προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν να αναβαθμίσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυπριακή κυβέρνηση κατάφερε, επί του παρόντος, να βάλει στο ψυγείο το θέμα μιας “επίσημης επίσκεψης” του Ερσίν Τατάρ, με την ιδιότητα του “προέδρου”. Αυτό, ωστόσο, δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ ακόμα.

Η σύνοδος των τουρκικών κρατών, στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είναι κομβικής σημασίας για τα όσα η Τουρκία έχει σχεδιάσει προς την κατεύθυνση της πολιτικής αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος. Χρησιμοποιώντας ένα χώρο, αυτό των τουρκικών κρατών, όπου ασκεί σχεδόν απόλυτη επιρροή, η Τουρκία αναμένεται να εξασφαλίσει για το ψευδοκράτος το καθεστώς του παρατηρητή.

Ο Ερσίν Τατάρ ετοιμάζεται για το ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν καθώς βλέπει τον στόχο του για πολιτική αναβάθμιση να κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Σε δηλώσεις του (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) ο Τατάρ ανέφερε πως “η ‘τδβκ’ θα παραστεί στην ιστορική σύνοδο κορυφής των Τουρκικών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου, ως μέλος παρατηρητής κι αυτό είναι ένα βήμα προς την αναγνώριση”. Ο Τατάρ υποστήριξε, επίσης, ότι το μήνυμα ότι ο τουρκικός κόσμος θα αποκτήσει δύναμη ενεργώντας μαζί, δόθηκε στο διεθνές συμπόσιο του τουρκικού κόσμου, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό την ηγεσία του Οργανισμού τουρκικών κρατών. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν διάφορες συναντήσεις προκειμένου ο Οργανισμός τουρκικών κρατών να είναι πιο οργανωμένος και να δράσει από κοινού σε διάφορα θέματα και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία είναι σε θέση να κατευθύνει όλα τα τουρκικά κράτη με τη δική της δύναμη και τα δικά της μέσα.

Ο Οργανισμός τουρκικών κρατών, είναι ένας χώρος όπου η Τουρκία αισθάνεται ότι ασκεί απόλυτη επιρροή και εκτιμά πως είναι πιο εύκολη η οδός να περάσει μια απόφαση προς την κατεύθυνση της πολιτικής αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος. Ανάλογες κινήσεις η Τουρκία κάνει εδώ και χρόνια και προς την κατεύθυνση της Ισλαμικής Διάσκεψης, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς εκεί υπάρχουν χώρες –όπως η Αίγυπτος– οι οποίες εμποδίζουν τις τουρκικές ενέργειες. Η Άγκυρα επιλέγει να κινηθεί σε περιοχές και χώρες όπου πιστεύει ότι έχει επιρροή και μπορεί να επιβάλει την πολιτική της και να αναβαθμίσει το κατοχικό καθεστώς πολιτικά. Εκτιμώντας ότι μετά από αυτό το πρώτο βήμα τα πράγματα θα πάρουν την πορεία τους και θα οδηγηθούν προς τον στόχο της πλήρους αναγνώρισης.

Ταυτόχρονες ανακοινώσεις:

Η παρουσία του ψευδοκράτους στη σύνοδο της Σαμαρκάνδης στις 11 Νοεμβρίου, δημοσιοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα από Τούρκους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) βρισκόταν στο Στρασβούργο και στη σύνοδο των Αρχηγών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν έκανε τη δική του δήλωση. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, η επιρροή του τουρκικού κόσμου έχει αυξηθεί και ισχυρίστηκε ότι η “τδβκ θα καταστεί μέλος στην Οργάνωση του Τουρκικού Κόσμου με το καθεστώς παρατηρητή τον Νοέμβριο”.

Ο Ερσίν Τατάρ βρισκόταν στην πόλη Ερζιντζιάν στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρεσβυτέρων της Οργάνωσης τουρκικών κρατών, Μπιναλί Γιλιντιρίμ και τον γενικό γραμματέα Μπαγντάντ Αμρέγιεφ, από τους οποίους ενημερώθηκε ότι στη σύνοδο της Σαμαρκάνδης το ψευδοκράτος θα αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή. Μιλώντας στη διάρκεια του διεθνούς συμποσίου τουρκικού κόσμου (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) είχε κάθε λόγο να είναι απόλυτα ικανοποιημένος για μια εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς τον στόχο της αναγνώρισης.

Μιλώντας στην ίδια συνάντηση, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι στόχος τους είναι η πλήρης ενοποίηση της υποδομής του κοινού αλφαβήτου, ιστορίας, γεωγραφίας, συγκοινωνιών και επικοινωνιών. Εξηγώντας τη δομή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο Γιλντιρίμ δήλωσε: “Όταν μιλάμε για τα τουρκικά κράτη και τους Τούρκους, είναι λάθος να περιορίζουμε το έργο στα μέλη. Αν συμπεριλάβουμε και τους συμπατριώτες μας σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ασίας, της Άπω Ανατολής και της Μέσης Ανατολής, μιλάμε για έναν πληθυσμό 300 εκατομμυρίων. Μιλάμε για μια γεωγραφία 20 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων”. Πρόσθεσε επίσης ότι στη γεωγραφία των 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιορίζεται στα μέλη, ο πληθυσμός είναι 170 εκατομμύρια, το ακαθάριστο προϊόν είναι 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και ο συνολικός όγκος εμπορίου είναι 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διασφαλίζοντας καθεστώς παρατηρητή σε μια μικρή ομάδα κρατών όπως είναι ο Οργανισμός τουρκικών κρατών, το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει η Τουρκία, ανοίγει μια πόρτα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Κερδίζοντας την πολιτική αναβάθμιση, ελπίζουν ότι αυτή σταδιακά θα φέρει και την αναγνώριση, που είναι και το βασικό ζητούμενο. Παράλληλα, η συνεχής αναφορά του οικονομικού εκτοπίσματος των τουρκικών κρατών καταδεικνύει πως στόχος είναι να ανοίξουν και εμπορικά οι σχέσεις ανάμεσα σε ψευδοκράτος και τις χώρες αυτές. Και όλα αυτά έχουν τη σημασία τους, γιατί ως γνωστό η Τουρκία σπρώχνει και προς την κατεύθυνση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Εκτιμώντας ότι έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να πετύχει τον στόχο της.

Ποιος είναι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), παλαιότερα γνωστός ως Τουρκικό Συμβούλιο ή συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών, είναι ένας διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν χώρες που θεωρούνται τουρκικές. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών.

Στον ΟΤΚ συμμετέχουν ως μέλη, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν. Δύο χώρες, το Τουρκμενιστάν και η Ουγγαρία, είναι παρατηρητές στον οργανισμό.

Ο οργανισμός ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2009 ως Συμβούλιο Συνεργασίας των Τουρκόφωνων Κρατών (ή Τουρκικό Συμβούλιο) με τη Συμφωνία του Ναχτσιβάν την οποία υπέγραψαν μεταξύ τους Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τουρκία. Σύμφωνα με τον Χαλίλ Ακιντζί, τον ιδρυτή Γενικό Γραμματέα της οργάνωσης, το “Τουρκικό Συμβούλιο έχει γίνει η πρώτη εθελοντική συμμαχία τουρκικών κρατών στην ιστορία”.

Στις 30 Απριλίου 2018, ανακοινώθηκε ότι το Ουζμπεκιστάν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Συνεργασίας των Τουρκόφωνων Κρατών και θα παραστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στο Μπισκέκ. Υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. Από τα τέλη του 2018, η Ουγγαρία είναι παρατηρητής και μπορεί να ζητήσει πλήρη ένταξη. Τον Νοέμβριο του 2021, ο οργανισμός μετονομάστηκε σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Τα κύρια όργανα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών περιλαμβάνουν το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, την Επιτροπή Ανώτατων Αξιωματούχων και το Συμβούλιο Δημογερόντων (Aksakals).

Το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων και διοίκησης του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είναι το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών, του οποίου προεδρεύει ο Πρόεδρος του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία. Η προεδρία εναλλάσσεται σε ετήσια βάση. Όλες οι δραστηριότητες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών συντονίζονται και παρακολουθούνται από τη Γραμματεία του, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τη Συμφωνία του Ναχτσιβάν. Οι πρόεδροι συναντώνται μία φορά το χρόνο σε μια τουρκική πόλη που είχε καθοριστεί προηγουμένως. Ανώτεροι αξιωματούχοι, Aksakals, καθώς και άλλοι Υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συναντώνται όλοι σε τακτική βάση.

Fake “επίσημες” συναντήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο ΡΙΚ υπέδειξε πως πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί με όσα μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα όταν αναφέρονται σε επίσημες συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους. Εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος δεν χάνουν την ευκαιρία για να βρεθούν σε μια διεθνή σύναξη για να στείλουν αμέσως μετά το μήνυμα περί συναντήσεων με ξένους υπουργούς κ.λπ. Σύμφωνα με τον Ι. Κασουλίδη, πολλές από αυτές τις συναντήσεις για τις οποίες γίνεται λόγος ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα κάνει τη δική του έρευνα ότι τέτοιες συναντήσεις, ιδιαίτερα όταν αφορά ξένους ΥΠΕΞ, δεν έγιναν.

Ωστόσο οι ανακοινώσεις για συμμετοχή αξιωματούχων του ψευδοκράτους είναι καθημερινές. Για παράδειγμα την περασμένη Τετάρτη ο Μπαϊράκ (πηγή ΓΤΠ) μετέδωσε ότι ο λεγόμενος “υπουργός γεωργίας” Ντουρσούν Ογούζ συμμετείχε στη γενική συνέλευση του ισλαμικού οργανισμού για την επισιτιστική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Παρ’ όλο που η συμμετοχή Ογούζ ήταν μέσω διαδικτύου στα κατεχόμενα, φρόντισαν να την παρουσιάσουν ως μία ακόμα “επίσημη” συμμετοχή αξιωματούχου του ψευδοκράτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play