EuroAsia Interconnector: Ξεκινάει η κατασκευή του – Νέα εποχή για την ενεργειακή ασφάλεια
Πηγή: twitter @KostasSkrekas
Μια νέα εποχή για τα ενεργειακά πράγματα της Κύπρου, την οικονομία της χώρας, αλλά και την ίδια την ΕΕ σηματοδοτεί η τελετή εγκαινίων του EuroAsia Interconnector, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Ενέργεια Kadri Simson, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα και πλήθους άλλων επισήμων, αλλά και ξένων διπλωματών.
Το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector είναι ένα Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στον κατάλογο υποδομών της ΕΕ από το 2013. Με την πραγματοποίηση της τελετής εγκαινίων, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης, μέχρι το 2027, των δύο μεγαλύτερων υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο, που θα διασυνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα μέσω Κρήτης σε πρώτη φάση (έργο ισχύος 1000 MW). Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσει η σύνδεση με το Ισραήλ, ενώ στο στάδιο της πλήρους εγκατάστασής του, το έργο θα έχει ισχύ 2000 MW.
Πρόκειται για ένα πολυτερματικό έργο, τελευταίας τεχνολογίας. Για την υλοποίησή του θα τοποθετηθεί το μακρύτερο και το βαθύτερο καλώδιο στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάθος της τοποθέτησης του καλωδίου σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αναμένεται να φθάσει τα 2200 μέτρα και σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα 3000 μέτρα, ενώ το έργο έχει μήκος 898km.
Το έργο εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ίδιας της ΕΕ, ενώ προκύπτουν γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά οφέλη και είναι εφικτή η μείωση των λογαριασμών ρεύματος μέχρι 200 εκατ. ετησίως.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector κ. Νάσος Κτωρίδης ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, γιατί τοποθέτησε το έργο στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Όπως επεσήμανε, ο κ. Κτωρίδης, το EuroAsia Interconnector υπηρετεί πολλαπλούς ενεργειακούς στόχους και εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. «Η υλοποίηση του EuroAsia Interconnector θα συμβάλει στην εκπλήρωση των ενεργειακών στόχων της ΕΕ και στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ενώ εγγυάται την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των εμπλεκόμενων χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά», τόνισε.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι:
• Μέσω του διαδρόμου ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται, μπορεί η ΕΕ να εφοδιαστεί με ασφάλεια με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθέματα φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, εξέλιξη που θα συμβάλει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΕΕ και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.
• Το έργο ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών εμπλεκόμενων χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά.
• Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως και 51% μέχρι το 2030 και μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί στόχοι.
• Μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ, μπορεί να επιτευχθεί η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990.
• Δημιουργούνται προοπτικές για εισαγωγές/εξαγωγές και εμπορία ενέργειας, αλλά και για να καταστούν οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερες και πιο ανταγωνιστικές, ενώ είναι εφικτή η μείωση στις τιμές των λογαριασμών ρεύματος για τους Κύπριους καταναλωτές κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.
Εμβληματικό έργο
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι «To EuroAsia Interconnector είναι ένα εμβληματικό έργο που μας κατευθύνει σε ένα βιώσιμο μέλλον. Η νέα διασύνδεση θα αποτελέσει καταλύτη στην ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας».
Στην τελετή εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ @EuroAsia_HVDC, που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την εδραίωση της γεωπολιτικής σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. pic.twitter.com/owTrI1j42r
— Kostas Skrekas | Κώστας Σκρέκας (@KostasSkrekas) October 14, 2022
Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ό,τι διανοίγεται μία χρυσή ευκαιρία για την Κύπρο: «Πρόκειται για ένα έργο που θα οδηγήσει την Κύπρο στο μονοπάτι μιας νέας ενεργειακής εποχής, αφού εκτός από τον τερματισμό της ενεργειακής μας απομόνωσης -όντας μάλιστα το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος μέλος της ΕΕ- θα δημιουργήσει ισχυρές προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την ευρύτερη πρόοδο της χώρας και των πολιτών της».
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ κ. Kadri Simson, ανέδειξε ότι «Λόγω και της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, η σημασία αυτού του έργου είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα, μόνο αν εργαστούμε από κοινού».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας