Explainer: Ποια όπλα δεν επιθυμούν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και γιατί;

Explainer: Ποια όπλα δεν επιθυμούν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και γιατί;

Πηγή: Αρχείου

Υπάρχουν κάποια προηγμένα όπλα που οι ΗΠΑ αρνούνται να στείλουν στην Ουκρανία, λόγω πολιτικών περιπλοκών, απόρρητης τεχνολογίας και περιορισμένων αποθεμάτων

Η ηγεσία της Ουκρανίας ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ και τους δυτικούς τους συμμάχους για συστήματα αεράμυνας και όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας προκειμένου να διατηρήσει η χώρα το μομέντουμ της αντεπίθεσής της κατά της Ρωσίας και να αντιμετωπίσει τις αυξημένες επιδρομές της Μόσχας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε την Τετάρτη σύμφωνα με το Associated Press ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεσμεύονται να στείλουν όπλα «όσο πιο σύντομα γίνεται». Επιπλέον, είπε ότι οι υπουργοί Άμυνας στις Βρυξέλλες εργάζονται προκειμένου να στείλουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού, από τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι συστήματα αεράμυνας και πυροβολικό.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια προηγμένα όπλα που οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να στείλουν στην Ουκρανία, λόγω πολιτικών περιπλοκών, απόρρητης τεχνολογίας και περιορισμένων αποθεμάτων.

Ακολουθεί μια λίστα των όπλων που θα λάβει η Ουκρανία καθώς και εκείνων που δεν μπορεί να έχει:

Ποια όπλα θα λάβει η Ουκρανία;

Σε μια συνάντηση με περίπου 50 υπουργούς Άμυνας αυτή την εβδομάδα, ο Όστιν και ο Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, συζήτησαν για το σχέδιο αποστολής περισσότερων όπλων αεράμυνας στην Ουκρανία καθώς και για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των δυνάμεων της χώρας.

«Ξέρουμε ότι η Ουκρανία χρειάζεται ακόμα περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας, καθώς και συστήματα αεράμυνας αλλά και πυροβολικό μαζί με άλλες ζωτικής σημασίας ενισχύσεις», δήλωσε ο Όστιν την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι συζήτησαν για έναν συγκεκριμένο αριθμό συστημάτων αεράμυνας.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με 20 από τα προηγμένα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, ή HIMARS, ενώ έχουν υποσχεθεί να στείλουν άλλα 18.

Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει ότι θα στείλει τα πρώτα δύο προηγμένα πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος NASAMS μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προμηθεύοντας έτσι το Κίεβο με ένα όπλο το οποίο ζητούσε εδώ και αρκετό καιρό. Το εν λόγω σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα άμυνας μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Επιπλέον, η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία το πρώτο πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος «IRIS-T», το οποίο έχει βεληνεκές περίπου 40 χιλιομέτρων. Το Βερολίνο έχει δεσμευτεί να αποστείλει συνολικά τέσσερα τέτοια συστήματα.

Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία όπλα και άλλα είδη βοήθειας αξίας 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αρχή του πολέμου.

Στη βοήθεια αυτή συμπεριλαμβάνονταν εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα Howitzer, πυρομαχικά, χιλιάδες αντιαρματικά συστήματα Javelin, αντιαεροπορικά όπλα Stinger και 60 εκατομμύρια βλήματα.

Τι είδους όπλα δεν έχουν στείλει οι ΗΠΑ;

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερα προηγμένα όπλα για να συνεχίσει να πολεμά. Αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων με drones, βαρύ πυροβολικό και πυραύλους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για τις επιθέσεις ως απάντηση στην έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια σφοδρή αντεπίθεση των Ουκρανών, οι οποίοι ανακατέλαβαν πέντε μικρές πόλεις και χωριά στην περιοχή της Χερσώνας.

Η περιοχή αυτή προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία μαζί με τη Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Οι εκκλήσεις του Ζελένσκι για περισσότερα όπλα, ωστόσο, δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Ένα βασικό αίτημα έχει να κάνει με το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού. Γνωστό και ως ATACMS, πρόκειται για ένα από τα όπλα που έχει ζητήσει επανειλημμένα ο Ουκρανός πρόεδρος, καθώς θα έδινε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει ρωσικούς στόχους από απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων.

Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιεί τους ίδιους εκτοξευτές όπως οι πύραυλοι HIMARS, τους οποίους το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς στο πλαίσιο της αντεπίθεσής του. Το ATACMS, ωστόσο, έχει τρεις φορές μεγαλύτερη εμβέλεια από τους HIMARS.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα ότι τα όπλα ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας και να προκαλέσουν περαιτέρω τον Πούτιν, σύμφωνα με τον Brad Bowman, επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικής και Πολιτικής Ισχύος στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών, ένα ινστιτούτο ερευνών με έδρα την Ουάσιγκτον.

Για παρόμοιους λόγους, δεν είναι πιθανό να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία ούτε το πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος «Patriot», το οποίο έχει την ικανότητα να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο στρατιωτικός αναλυτής J.D. Williams αναφέρει ότι οι Patriot συνδέονται με κάποια από τα πιο ευαίσθητα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου των ΗΠΑ και είναι πιθανό να απαιτούσαν την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης, προκειμένου να τους χειριστούν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυνάμεων των ΗΠΑ εντός της Ουκρανίας.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο έναν περιορισμένο αριθμό από τέτοια συστήματα.

Ο Ζελένσκι έχει ασκήσει επίσης πιέσεις προς τις ΗΠΑ για μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F-16, αλλά οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει επανειλημμένως αυτά τα αιτήματα προκειμένου να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία.

Τέλος, οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να στείλουν στην Ουκρανία πιο προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως τα Gray Eagle, τα οποία θα έδιναν στις δυνάμεις του Κιέβου τη δυνατότητα για επιθέσεις σε μεγαλύτερη απόσταση. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή την προηγμένη τεχνολογία εάν κάποιο από αυτά τα όπλα καταρριφθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play