Ενεργειακή κρίση: Οι υπουργοί Ενέργειας προχωρούν σε ένα ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων

Ενεργειακή κρίση: Οι υπουργοί Ενέργειας προχωρούν σε ένα ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε ένα ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε ένα ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων σήμερα στην Πράγα με βασικό σημείο τριβής να παραμένει το αν και πως ακριβώς θα μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η σημερινή συνάντηση αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη βήμα για μια τελική συμφωνία, η οποία όμως δεν αναμένεται πριν από τον ερχόμενο μήνα.

Μπορεί η σημερινή συνάντηση να λήξει δίχως συμπεράσματα, ωστόσο υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να συγκλίνουν προς ένα σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί θα πρέπει να βρουν σημεία συμφωνίας ως προς την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και να οριοθετήσουν το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει λάβει πολλές ερμηνείες και ενέχει ρίσκο και δυσκολίες στην εφαρμογή. Ορισμένα κράτη έχουν υποστηρίξει το ιβηρικό μοντέλο, ενώ 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει ένα γενικό πλαφόν στις τιμές χονδρικής.

Παράλληλα, σημαντικό σημείο στην ατζέντα θα αποτελέσει ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την αγορά φυσικού αερίου – ιδέα που χαίρει ικανής υποστήριξης. Ως αποτέλεσμα, ο στόχος των υπουργών θα είναι να δημιουργήσουν ένα στενότερο πλαίσιo για την οριστικοποίηση της νομοθετικής πρότασης.

Με το βλέμμα στη Γερμανία

Η χθεσινή παρέμβαση του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ήλθε να ανατρέψει δομικά στοιχεία της γερμανικής ενεργειακής πολιτικής, με κυριότερο τον εθνοκεντρικό χαρακτήρα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ουσιαστικά, το δίλημμα στον τομέα της ενέργειας συνοψίζεται στο εάν η Γερμανία πρέπει ή δεν πρέπει να παίξει το χαρτί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, το εθνικό σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών της ενέργειας στη Γερμανία.

Όμως, η απόφαση αυτή του Βερολίνου συνεχίζει να προκαλεί έντονες κριτικές σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, όπως άλλωστε αναμένεται να καταγραφούν και σήμερα στην τσεχική πρωτεύουσα.

Λόγω του συχνά αθέμιτου ανταγωνισμού, τα σχέδιο θα μπορούσε ακόμη και να καταλήξει να υπονομεύσει τη συνοχή της Ένωσης και να οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης, όπως προειδοποιούν αρκετοί πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι ζητούν την υιοθέτηση μιας κοινής απάντησης.

Υπό την άσκηση νέας πίεσης, ο Γερμανός Καγκελάριος  θα μπορούσε επίσης να υποχωρήσει και να υποστηρίξει έναν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό.

 Θα ξαναζωντανέψει ένα πρόγραμμα για τη συγκέντρωση ευρωπαϊκού χρέους, όπως αυτό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Covid-19, για να καταπολεμηθεί η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας; Όλα θα εξαρτηθούν από τη Γερμανία, η οποία κατηγορείται για άλλη μια φορά ότι βαδίζει μόνη της, σε μια κρίση που την ξεπερνά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play