Συνεχίζεται ο αγώνας των Ιρανών

Συνεχίζεται ο αγώνας των Ιρανών

Πηγή: middleeastmonitor/reuters

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλο το Ιράν τη Δευτέρα, καθώς και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ηθών

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν τη δράση τους κατά των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε πολλές κουρδικές πόλεις, όπως δείχνουν βίντεο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται αμείωτες από τον θάνατο της νεαρής Μάχσα Αμινί, 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, στα χέρια της αστυνομίας ηθικής.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Hengaw» ανέφερε την παρουσία ορισμένων ενόπλων δυνάμεων στο Sanandaj, την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, καθώς και σε άλλες κουρδικές πόλεις.

Η οργάνωση πληροφόρησε επίσης ότι τουλάχιστον πέντε Κούρδοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις από το Σάββατο.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλο το Ιράν τη Δευτέρα, καθώς και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ηθών, σε κουρδικές πόλεις και χωριά στην περιοχή όπου γεννήθηκε η Mahsa Amini, η οποία πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη.

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μπορούμε να ακούσουμε σφοδρά πυρά και να δούμε εκρήξεις που προκαλούν εκτυφλωτικές λάμψεις σε μια συνοικία έξω από την Τεχεράνη.

Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν ανοιχτά τους Κούρδους ότι εμπλέκονται στις ταραχές.

Ακτιβιστές ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο έφηβοι, σκοτώθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου στην επαρχία Κουρδιστάν.

Αυτά τα βίντεο και οι δηλώσεις δεν μπόρεσαν, ωστόσο, να επαληθευτούν πλήρως.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 19 ανήλικοι, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Η αστυνομία έχει αναφέρει τουλάχιστον 20 θανάτους στις τάξεις της.

Ένα νέο κίνημα

Οι Ιρανοί διαδηλώνουν εδώ και περίπου ένα μήνα, γεγονός που κάνει τους διεθνείς παρατηρητές να αναρωτούνται ποια είναι η διαφορά, η βασική διαφορά που παρουσιάζει από άλλα κινήματα.

Οι περισσότερες προσεγγίσεις συγκλίνουν στο ότι είναι ένα πραγματικό νέο κίνημα. Είναι ένα νέο κίνημα. Είχαν προηγηθεί και άλλα κινήματα διαμαρτυρίας, τα οποία είχαν όμως διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2009, οι Ιρανοί διαδήλωσαν ενάντια στη νοθεία των εκλογών, οι οποίες επέτρεπαν στο ολοκληρωτικό  καθεστώς να διατηρήσει τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην εξουσία.

Στα τέλη του 2019, ήταν ένα άλλο κίνημα, με οικονομικά αιτήματα, κυρίως ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής, το οποίο έπληττε πρωτίστως την εργατική τάξη.

Αυτή τη φορά, όμως,  δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε οικονομικό. Προέρχεται από τα βάθη της ιρανικής κοινωνίας και έχει να κάνει με τον σκληρό πυρήνα της ιρανικής κοινωνίας και του καθεστώτος των Μουλάδων: τη θρησκεία, το ιερό, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Για αυτό και είναι πιο δύσκολο να κατασταλεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play