Η Κυβέρνηση έτοιμη για κάθε επιθετική κίνηση της Τουρκίας

Η Κυβέρνηση έτοιμη για κάθε επιθετική κίνηση της Τουρκίας

Πηγή: AP/EHA NEWS

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και τα άμεσα εμπλεκόμενα υπουργεία βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις, προκειμένου η Ελλάδα να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για κάθε κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας, ιδιαίτερα σε περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Μετά τη σύναψη του δεύτερου τυρκολιβυκού μνημονίου συνεργασίας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων την περασμένη Δευτέρα, η ελληνική πλευρά εξετάζει με προσοχή κάθε ενδεχόμενο και κάθε αντίστοιχη αντίδραση από την πλευρά της.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και τα άμεσα εμπλεκόμενα υπουργεία βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις, προκειμένου η Ελλάδα να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για κάθε κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας, ιδιαίτερα σε περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Η Ελλάδα κάθε άλλο παρά αποκλείει την αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή. Η δυνατότητα αυτή απορρέει από το μνημόνιο, το οποίο συνήψαν, πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, η Τουρκία και η Λιβύη.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Λιβύης έχει τη δυνατότητα, βάσει του δεύτερου, συμπληρωματικού μνημονίου, να επιτρέψει τις εργασίες σε ερευνητικό σκάφος του εξ Ανατολών γείτονα στα νότια της Κρήτης.

Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη, στην περίπτωση αυτή, η άμεση αντίδραση της χώρας μας, η οποία θα αποστείλει πολεμικά πλοία που θα έχουν ως κύριο έργο να επιτηρούν την εν γένει δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Βέβαια, ως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, σε αυτήν την περίπτωση  η αντίδραση και της Αιγύπτου, αφού η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της θα παραβιασθεί.

Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών τον Αύγουστο του 2020.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι πιθανή «αξιοποίηση» του τουρκολιβυκού μνημονίου συνεργασίας από την πλευρά της γείτονος, με την αποστολή ερευνητικού σκάφους, προσβάλλει και την ΑΟΖ της Αιγύπτου και εγείρει σοβαρά ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των Τούρκων θα υπαγορευόταν από την διαγραφόμενη ήττα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν μέσα σε δέκα περίπου μήνες. Η τραγική οικονομική κατάσταση της γειτονικής χώρας είναι αδύνατον να αντιστραφεί εντός ολίγων μηνών και η έντονη οικονομική δυσαρέσκεια των πολιτών, που έρχονται αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου εκτίναξη του πληθωρισμού, εξακολουθεί, όπως αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών.

Στην ανθελληνική γραμμή της αμφισβήτησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας εντάσσονται η έξαλλη και προκλητική ρητορική της τουρκικής πλευράς όλο το τελευταίο διάστημα, η πρόσφατη ιταμή συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου στην Πράγα και η σύναψη του συμπληρωματικού μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο είναι νομικά ανυπόστατο τόσο από την άποψη του εσωτερικού – λιβυκού δικαίου, όσο και από τη σκοπιά του δημοσίου διεθνούς δικαίου.

Ακόμη, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη οι προσεγγίσεις Τούρκων αναλυτών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις οποίες η Κρήτη θα έπρεπε να θεωρηθεί ως ένας χώρος εκδήλωσης μιας πιθανούς σύγκρουσης της Άγκυρας με την Ελλάδα, διότι ακριβώς άπτεται του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα και σθένος το σενάριο της έμπρακτης εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της εθνικής μας κυριαρχίας και των εθνικών δικαιωμάτων μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play