Οργή και κριτικές στο Κρεμλίνο
Πηγή: tass
Τα εβδομηκοστά γενέθλια του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν επισκιάστηκαν από την έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας, ένα καίριο πλήγμα για τους Ρώσους και τον Πούτιν προσωπικά, που, πλέον, βλέπουν τα στρατεύματά τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ανεφοδιασμού στην περιοχή.
Η είδηση της έκρηξης ήρθε να δώσει μια νέα τροπή στην πολεμική σύγκρουση του Κρεμλίνου με τους Ουκρανούς, σε μία περίοδο που δεν έχουν ακόμη κοπάσει οι δημόσιοι πανηγυρισμοί στη Μόσχα για την λεγόμενη «επισημοποίηση» της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών.
Πριν από οκτώ μόλις ημέρες, η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτηση των επαρχιών του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, μετά τη διεξαγωγή ψευδοδημοψηφισμάτων.
Μάλιστα, στην πανηγυρική φιέστα της Μόσχας, ο Πούτιν είχε καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση στις τέσσερις αυτές περιοχές θα αντιμετωπίζεται ως επίθεση κατά της Ρωσίας.
Ο στόχος της προσάρτησης ήταν, λοιπόν, ξεκάθαρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να χαράξει μια «κόκκινη γραμμή», την οποία εκτιμούσε ότι η Δύση και το Κίεβο ειδικότερα δεν επρόκειτο να ξεπεράσουν.
Σύντομα, όμως, η φορά του πολέμου άλλαξε, με τα ουκρανικά στρατεύματα να προβαίνουν σε διαδοχικές ανακαταλήψεις εδαφών και με τη σημερινή έκρηξη να αποτελεί την πιο πρόσφατη απώλεια, μια απώλεια – ορόσημο για τη Ρωσία.
Πλέον, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δέχεται σφοδρή κριτική από διάφορους παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που ανήρτησε το Σάββατο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Η αυξανόμενη κριτική είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες στο πεδίο της μάχης, στην Ουκρανία.
Ακόμη, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τόνισε ότι η κριτική επικεντρώνεται στην ανώτατη στρατιωτική διοίκηση και όχι σε ανώτερους πολιτικούς ηγέτες και ότι διαμορφώνεται, στο εσωτερικό της ρωσικής κοινωνίας, ένα ρεύμα δυσαρέσκειας σε σχέση με τους ρωσικούς θεσμούς και το στρατιωτικό ηγετικό στρώμα.
Η οργή της πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ της Ρωσίας συνοδεύεται, λοιπόν, από έντονες κριτικές με δέκτη τους ανθρώπους του υφιστάμενου καθεστώτος.
Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου
Ως αντίδραση, η Μόσχα συνέχισε από το σημείο, που είχε σταματήσει πριν από λίγες εβδομάδες.
Ο Πούτιν προχωρά σε περαιτέρω αναδιάρθρωση του ρωσικού στρατού, διορίζοντας τον Σεργκέι Σουροβίκιν στη θέση του νέου διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Πρόκειται για τον πρώην διοικητή των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, «έναν διαβόητα διεφθαρμένο και βάναυσο στρατηγό ακόμη και για τα πρότυπα του ρωσικού στρατού», σύμφωνα με όσα πληροφορείται κανείς από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στις κορυφές της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας αναμένονται να έχουν βάθος.
Και αυτό, γιατί η απόφαση αυτή, ασυνήθιστα, δημοσιοποιήθηκε από τη Μόσχα και έρχεται μετά από μια σειρά συντριπτικών ήττων που υπέστη ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν χάσει πολλά εδάφη. Υπολογίζεται, ενδεικτικά, ότι έχουν χάσει περί τα πεντακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, ενώ, πιο πρόσφατα, απώλεσαν την κυριαρχία στην πόλη Λιμάν, έναν κομβικής σημασίας σιδηροδρομικό κόμβο.
Πρόκειται για σοβαρές αποτυχίες, που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν κριτικές, όπως αυτή του Τσετσένου ηγέτη Ραζάν Καντίρφοφ, ο οποίος, μαζί με τον Αντρέι Καρταπόλοφ, καλούν ανοιχτά και δημόσια τον στρατό να αναλάβει τις ευθύνες του.
Φαίνεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος κινείται προς την κατεύθυνση που του υποδεικνύουν οι «σκληροί» του καθεστώτος, οι οποίοι ζητούν μία περισσότερο κατασταλτική πολιτική στο εσωτερικό και άμεση ανασύνταξη και μεγαλύτερη επιθετικότητα στο εξωτερικό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας