Καμία συμφωνία δεν επετεύχθη μεταξύ των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι διαφορετικές απόψεις εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και στις λεπτομέρειες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ επιθυμούν να επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν ως προς τις λεπτομέρειες, με τις επιλογές να περιλαμβάνουν ανώτατο όριο για όλο το φυσικό αέριο, ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ειδικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η ΕΕ συζητά το θέμα εδώ και εβδομάδες, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, αν και οι 27 έχουν συμφωνήσει σε άλλα κοινά μέτρα που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την οξεία ενεργειακή κρίση, καθώς οι ανεξέλεγκτες τιμές απειλούν να προκαλέσουν ύφεση στο μπλοκ.
«Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποια μέσα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό ακριβώς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχαελ Μαρτίν, δήλωσε επίσης ότι «χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά» ακόμη πριν προκύψει συμφωνία.
Ο Μάριο Ντράγκι της Ιταλίας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στην επόμενη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 20-21 Οκτωβρίου μια ευρύτερη δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση των τιμών και μακροπρόθεσμα βήματα για τον επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ανώτατο όριο αποτελεί μία από μια σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών των ευρωπαϊκών κρατών για να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία κάποτε κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ευρώπης, και την εκτόξευση των τιμών που εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερες από ό,τι στις αρχές Σεπτεμβρίου
Η Γερμανία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο, ανησυχώντας ότι θα δυσχεράνει την αγορά του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι οικονομίες τους και θα αμβλύνει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.
Αντιδράσεις για τα 200 δισ. του Βερολίνου
Καθώς οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τους τρόπους ανακούφισης της ενεργειακής κρίσης διαδραματίζονται, η Βαρσοβία επιτέθηκε επίσης στο Βερολίνο για το σχέδιό του να δαπανήσει έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να προστατεύσει τους Γερμανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
«Η πλουσιότερη χώρα, η ισχυρότερη χώρα της ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτή την κρίση για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις της στην ενιαία αγορά. Αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι η ενιαία αγορά», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Σύνοδος ξεκαθάρισε «παρεξηγήσεις» σχετικά με τη δέσμη μέτρων του Βερολίνου, την οποία πάντως υπερασπίστηκε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες είχαν επίσης τα δικά τους μέτρα στήριξης.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επιπλέον χρηματοδότηση για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να βρει περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να απαλλαγούν τα ίδια από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
«Θα εξετάσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια ευκαιρία να επενδύσουν στη μετάβαση», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη σύνοδο της ΕΕ στην Πράγα.
Το σχόλιο σας