Τι είπε ο Ζελένσκι στους Ευρωπαίους ηγέτες

Τι είπε ο Ζελένσκι στους Ευρωπαίους ηγέτες

Πηγή: reuters

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, «όλοι μας βρισκόμαστε στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής λόγω της κατάληψης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τα ρωσικά στρατεύματα»

Στους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχος που συνεδρίασαν στην Πράγα απευθύνθηκε ο Πρόεδρος της Ουκρανία, Β. Ζελένσκι, ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, «όλοι μας βρισκόμαστε στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής λόγω της κατάληψης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τα ρωσικά στρατεύματα».

Ο Β. Ζελένσκι συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία έχει φέρει τον πόλεμο στη γη μας, στο ουκρανικό τμήμα της Ευρώπης. Και μόνο χάρη στο γεγονός ότι ο ουκρανικός λαός σταμάτησε την εισβολή της Ρωσίας, η τελευταία δεν μπορεί ακόμα να μεταφέρει την πολεμική σύγκρουση και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ειδικά στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Μολδαβία».

Είναι πρόδηλο, λοιπόν, ότι η χρήση πυρηνικών δεν συνιστά «μπλόφα» από την πλευρά του δικτάτορα του Κρεμλίνου Β. Πούτιν.

Επί του ζητήματος αυτού τοποθετήθηκαν και Ευρωπαίοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, οι οποίοι διατύπωσαν αποκλίνουσες προσεγγίσεις και οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω παροχής προς την Ουκρανία.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του Ουκρανού Προέδρου, υποστηρίζοντας, αναφορικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, ότι «πρέπει να μιλάμε με σύνεση όταν αναφερόμαστε σε τέτοια θέματα».

Ωστόσο, ο Εμμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της παροχής νέας οικονομικής βοήθειας, θέλοντας να υπενθυμίσει, με αυτόν τον τρόπο, την υποχρέωση των υπολοίπων Ευρωπαίων έναντι της Ουκρανίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε, στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στην Πράγα, τη δημιουργία ταμείου για στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία. Το σχετικό ποσόν ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

«Πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα ειδικό ταμείο» για να στηρίξουμε την ουκρανική πολεμική προσπάθεια κατά του ρωσικού στρατού, ο οποίος εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι «η Ουκρανία χρειάζεται βαρέα όπλα και τανκς» και απέφυγε να μιλήσει για το ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υποστήριξε ότι οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη. Πρόσθεσε ότι οι εν λόγω απειλές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη στήριξη της Ένωσης προς την Ουκρανία.

Ο Ζ. Μπορέλ τόνισε από την Πράγα ότι «θα ζητήσει από τους ηγέτες να υποστηρίξουν την πρόταση για μια νέα δόση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης για να συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και επίσης για μια εκπαιδευτική αποστολή».

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φάνηκε να ασπάζονται τις ανησυχίες του Ουκρανού ηγέτη. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με αδιαφορία εκ μέρους, αλλά περισσότερο με την άμεση και πιεστική ανάγκη να τεθεί επί τάπητος και να συζητηθεί διεξοδικά το ενεργειακό ζήτημα, εν όψει του χειμώνα. Για να πειστεί κάποιος, αρκεί να σκεφθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να αποκόπτεται από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο πριν από τον πόλεμο αποτελούσε το 40% των εισαγωγών της, σε αντίθεση με τη σημερινή ευρωπαϊκή ενεργειακή κατάσταση, όπου αποτελεί περίπου το 10% του συνόλου των εισαγωγών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play