Μάχσα Αμινί: Θάνατος από ασθένεια ή ξυλοδαρμό;
Πηγή: AFP/Reuters
Συνεχίζεται η διαμάχη αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο της 22χρονης Κούρδης Μάχσα Αμινί, με τις ιρανικές αρχές να αμφισβητούν, κι επισήμως πλέον, την εκδοχή του ξυλοδαρμού και να υποστηρίζουν την εκδοχή του θανάτου από φυσικά αίτια.
Συγκεκριμένα, σε πολυοργανική ανεπάρκεια που προκλήθηκε από εγκεφαλική υποξία, πρέπει να αποδοθεί η απώλεια της Αμινί. «Υπέφερε από σοβαρή υποξία και κατά συνέπεια εγκεφαλική βλάβη», σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση. Έτσι, λοιπόν, ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε την αυτοψία της 22χρονης Μαχσά, ο θάνατος της οποίας μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών προκάλεσε το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η νεαρή γυναίκα δεν πέθανε από ξυλοδαρμούς.
Ωστόσο, ακτιβιστές και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ισχυρίστηκαν και ισχυρίζονται ότι υπέστη τραύματα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν οποιαδήποτε σωματική επαφή μεταξύ της αστυνομίας και της νεαρής γυναίκας και ανέφεραν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας.
Ο εξάδελφος της 22χρονης Ιρανής τουρκικής καταγωγής υποστηρίζει ότι τα αστυνομικά όργανα «Την χαστούκισαν, την χτύπησαν στα χέρια και στα πόδια. Όταν την χτύπησαν στο κεφάλι έχασε τις αισθήσεις της». Μετά από σχεδόν δύο ώρες, διεκομίσθη στο νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε.
Κόκκινα σιντριβάνια
Η διαμαρτυρία στο Ιράν παίρνει επίσης νέες μορφές με σιντριβάνια που χρωματίζονται κόκκινα από καλλιτέχνες σε σχέση με την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων με αίμα.
Αυτή η καταστολή έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα και ορισμένες χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Την Πέμπτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν οικονομικές κυρώσεις κατά επτά ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων για τον ρόλο τους στην καταστολή. Μεταξύ αυτών είναι ο Υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, «το βασικό όργανο καταστολής του καθεστώτος», και ο υπουργός Επικοινωνιών, «υπεύθυνος για την επαίσχυντη προσπάθεια αποκλεισμού του Διαδικτύου».
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, πριν από λίγες μέρες, κυρώσεις που στοχεύουν σε αξιωματούχους της αστυνομίας ηθών και ασφάλειας.
Τις τελευταίες ημέρες, μαθήτριες έχουν οργανώσει ακόμη και συγκεντρώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν αφαιρέσει τα πέπλα τους ή φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα, κόβοντας τα μαλλιά τους, ένδειξη διαμαρτυρίας που υιοθέτησαν πρόσφατα Σουηδή ευρωβουλευτής, Γάλλοι ηθοποιοί και τραγουδίστριες.
Από την έναρξη του κινήματος αυτού, το καθεστώς έχει συλλάβει επώνυμους υποστηρικτές του κινήματος και έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένως κατηγορήσει εξωτερικές δυνάμεις ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις. Οι δυτικές δυνάμεις και, ιδίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποιούνται συστηματικά από το καθεστώς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας