Επί τάπητος στη Σύνοδο η ελληνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Πηγή: Αρχείου
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καθίσουν σε λίγες ώρες στις καρέκλες τους στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας και μπροστά τους θα έχουν μεταξύ άλλων προτάσεων και το χαρτί της ελληνικής πρότασης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Η ελληνική πρόταση, την οποία συνυπογράφουν η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία, έχει ως πλεονέκτημα ότι δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένη και αυστηρά ορισμένη τιμή, αλλά για ένα εύρος τιμών, το οποίο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς.
Θα ακολουθεί δηλαδή τις αυξομειώσεις στις τιμές των υπολοίπων χρηματιστηρίων ενέργειας στις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία κι από εκεί θα προκύπτει ένας μέσος όρος.
Το μοντέλο που προτείνει η Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα μια αρκετά υψηλή τιμή, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και τον Χρυσόστομο Τσούφη, ώστε να μην αποθαρρύνει τους προμηθευτές εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά και θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Σε ακραίες μάλιστα καταστάσεις -όταν π.χ. απειλείται η επάρκεια- θα επιτρέπονται και αγορές σε τιμή υψηλότερη του πλαφόν. Η πρόταση προβλέπει και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας.
Η ελληνική πρόταση έχει ήδη παρουσιαστεί στη Γερμανία, η οποία είναι επικεφαλής του μπλοκ των χωρών που δεν θέλουν να ακούν για πλαφόν, προτάσσοντας τον κίνδυνο της ενεργειακής επάρκειας.
Το Βερολίνο «ακούει με ενδιαφέρον» -μας έλεγαν στελέχη της του υπουργείου Ενέργειας- όμως συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει. Την Τρίτη πάντως, και μετά την άτυπη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας των κρατών μελών, ο Κώστας Σκρέκας θα έχει κατ’ ιδίας επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Στις προτάσεις που θα συζητήσουν οι ηγέτες είναι και η πρόταση της Κομισιόν , η οποία όμως δεν έχει τόσο μεγάλο εύρος όσο της Ελληνικής, καθώς αφορά μόνο το φυσικό αέριο που διαπραγματεύεται εντός Ευρώπης , όχι κατά την εισαγωγή του. Ακόμη πιο περιορισμένη η πρόταση της Γαλλίας -η οποία έχει προσυπογράψει και την επιστολή των 15 για πλαφόν γενικά στο φυσικό αέριο – για όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.
Ενώ πάντως η Ευρώπη συζητά εντός των κόλπων της για το θέμα του πλαφόν, προσπαθεί ταυτόχρονα να θωρακίσει και τα νώτα της.
Κομισιόν και Νορβηγία, η οποία έχει αντικαταστήσει πια τη Ρωσία ως ο νούμερο 1 προμηθευτής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, συμφώνησαν στη διαμόρφωση εργαλείων για τη σταθεροποίηση της ενεργειακής αγοράς.
Το οποίο σημαίνει χαμηλότερες τιμές, μιας και ο Νορβηγός πρωθυπουργός συμφώνησε ότι οι τωρινές είναι μη πολιτικά και οικονομικά βιώσιμες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας