Μητσοτάκης: Οι τρεις άξονες των παρεμβάσεών του
Πηγή: Eurokinissi
Γύρω από τρεις άξονες αρθρώθηκε – κυρίως, όχι αποκλειστικά – η σημερινή ευρωπαϊκή παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού: τη σταθερή προσήλωσή του στο δημόσιο διεθνές δίκαιο, στην ανάγκη ορθολογικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τη δραστηριοποίησή του για τη δημιουργία ενός διαδρόμου σχετικού με το φυσικό αέριο.
Ο πρώτος πυλώνας της παρουσίας και της παρέμβασής του είναι ο σεβασμός και η συμμόρφωση προς τους κανόνες που διαποτίζουν τη διεθνή νομιμότητα. Έτσι, με ευκαιρία αλλά και με αναφορά προς το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να συγκληθεί σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη αναφοράς στο διεθνές δίκαιο.
Ιδιαίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών (σ.σ.: Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα) θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».
Δεύτερη κύρια σταθερά η ανθρωπιστική και ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, η οποία έγινε σε σχέση με το θλιβερό γεγονός σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός έθεσε το πρόβλημα των λαθρεμπόρων στο επίκεντρο του προβληματισμού και της κριτικής του. «Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».
Ακόμη, όπως προαναφέρθηκε, ο Κ. Μητσοτάκης επέδειξε ιδιαίτερο, έμπρακτο ενδιαφέρον για την επίλυση του ενεργειακού επίδικου, το οποίο απασχολεί πρωταρχικά την Ευρώπη σήμερα. Η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ιταλία τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμής» σε σχέση με το φυσικό αέριο. Με βάση σχετικές πληροφορίες που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, «ο διάδρομος θα εφαρμοστεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δε θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές, ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου».
Ο Πρωθυπουργός της χώρας κατάφερε, λοιπόν, να είναι ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, να αποδείξει τη μέριμνά του για την πάταξη της λαθροδιακίνησης μεταναστών και, βέβαια, να δείξει στην πράξη το ξεχωριστό ενδιαφέρον του για την αποτελεσματική αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει χτυπήσει την πόρτα της γηραιάς ηπείρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας