Ο ενεργειακός αυτισμός της Γερμανίας στην ΕΕ

Ο ενεργειακός αυτισμός της Γερμανίας στην ΕΕ

Πηγή: Reuters/Pixabay/AP

Η Γερμανία φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει μια αυστηρά εθνοκεντρική πολιτική

Την ώρα που οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν ένα σκληρό αγώνα για να βρουν ένα κοινό βηματισμό μπροστά στην ενεργειακή κρίση, η Γερμανία φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει μια αυστηρά εθνοκεντρική πολιτική, επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή αδιαφορία για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Με άρθρο του στο Bloomberg, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έλαβε θέση υπέρ του καθορισμού πλαφόν στο φυσικό αέριο, υπενθυμίζοντας, με τον τρόπο του, ότι η πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ τάσσεται υπέρ του καθορισμού ενός ανώτατου ορίου.

Πράγματι, 15 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά προσκρούουν, πρώτα και κύρια, στην Γερμανία του Όλαφ Σολτς, ο οποίος αρνείται πεισματικά να υιοθετήσει την ιδέα αυτή της πλειονότητας των κρατών  – μελών, ακολουθώντας μια αναχρονιστική ενεργειακή πολιτική, που θυμίζει τις περασμένες εποχές των αποκομμένων μεταξύ τους εθνικών κρατών.

Ο Γερμανός Καγκελάριος ξεχνά, σχεδόν επιδεικτικά, ότι η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που κατεξοχήν επέλεξε να εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα, η οποία να παρουσιάζει έναν τόσο υψηλό βαθμό ενεργειακής εξάρτησης από τον δικτάτορα του Κρεμλίνου, που, με τις θηριωδίες που διατάσσει καθημερινά σε βάρος του ουκρανικού λαού, ανοίγει τον δρόμο της ενεργειακής σύγκρουσης με τη Δύση και, συνεπώς, με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στρεφόμενη ενάντια στις προτάσεις της Κομισιόν και αντιστρατευόμενη στα ενεργειακά συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει την πόρτα της ενεργειακής συνεργασίας και να επιδοτήσει με ένα πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ την δική της οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το σχέδιο της Γερμανίας να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για να  διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου χαμηλές μόνο για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της συνάντησε την αντίδραση από τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κάποιους να ανησυχούν ότι η κίνηση αυτή της Γερμανίας θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή κρίση.

Με την επικείμενη ύφεση και εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα δαπανήσει έως και 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ για «περιορισμούς των τιμών του φυσικού αερίου». Χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι η κίνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της γηραιάς ηπείρου θα έπρεπε να είχε συντονιστεί μαζί τους.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες πάλευαν ήδη να ανακάμψουν από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά ο υψηλός πληθωρισμός και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδιαίτερα η απόφασή της να κλείσει τις στρόφιγγες αερίου σε αρκετές χώρες της ΕΕ, τους έχει προκαλέσει νέο πλήγμα.

Η λύση, σύμφωνα με όσους εύλογα αντιδρούν στο σχέδιο της Γερμανίας – μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Ιταλία – θα πρέπει να είναι περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων της ΕΕ και μεγαλύτερη χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί για εθνικές προσπάθειες.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, νομίζω ότι χρειαζόμαστε υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης και πρέπει να βάλουμε μερικά πιο κοινά εργαλεία», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε μια συνεδρίαση για τα οικονομικά της ΕΕ. υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Το θέμα είναι πιθανό να επιλυθεί ξανά στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Παρασκευή στην Πράγα, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές του συνέπειες για την Ευρώπη βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Αλλά οι πιθανότητες για μια σημαντική εξέλιξη αυτή την εβδομάδα φαίνονται ελάχιστες.

«Η Γερμανία ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη με αυτό το πακέτο», δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε., τον οποίο επικαλείται το Politico. «Αυτό έχει πραγματικά ανεβάσει τη θερμοκρασία με τις άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα στην έκτακτη σύνοδο της Πράγας, με τους πιο νουνεχείς ευρωπαιστές να διατηρούν ακόμη τις ελπίδες τους η Γερμανία να συνέλθει σύντομα από τον ιδιότυπο και επικίνδυνο «ενεργειακό αυτισμό» της.        

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play