Le Figaro: Νέες διαδηλώσεις κατά του «νόμου λογοκρισίας» του Ερντογάν
Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay
Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν οι ενώσεις συντακτών και τα συνδικάτα δημοσιογράφων εναντίον του νόμου που προωθεί η κυβέρνηση. Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν και ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να ελέγξει site, εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αρκετές ενώσεις δημοσιογράφων και συνδικάτα κατήγγειλαν την Τρίτη προσχέδιο νόμου που ποινικοποιεί την “παραπληροφόρηση” ως απόπειρα λογοκρισίας από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ το κοινοβούλιο αναμένεται να ξεκινήσει την εξέταση του κειμένου την Τρίτη.
«Όχι στον νόμο λογοκρισίας», «ο ελεύθερος Τύπος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία» διαβάζεται στις πινακίδες που κρατούν μερικές δεκάδες δημοσιογράφοι που φορούν μαύρες μάσκες για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο και συγκεντρώθηκαν την Τρίτη μπροστά από το τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα.
«Εάν αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης θα πολιορκηθεί στην Τουρκία», δήλωσε ο Κεμάλ Ακτάς, πρόεδρος των κοινοβουλευτικών δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Το κείμενο προβλέπει την τιμωρία της «διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών» με φυλάκιση ενός έως τριών ετών και τη στέρηση των δελτίων τύπου των δημοσιογράφων που κρίνονται ένοχοι για αυτό το αδίκημα.
Κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (AKP) στα τέλη Μαΐου, το κείμενο εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Η αντιπολίτευση προσπάθησε μάταια να αντιταχθεί, αλλά με την πλειοψηφία 334 εδρών από τις 581 στο κοινοβούλιο για το AKP και τους συμμάχους του, το κείμενο δεν κινδυνεύει να απορριφθεί.
Ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, ο Τούρκος αρχηγός του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στον Τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα, πιστεύουν οι παρατηρητές.
Οι ΜΚΟ καταγγέλλουν τακτικά τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται 149η από τις 180 στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου για το 2022 που δημοσιεύτηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).
Το σχόλιο σας