Μητσοτάκης – Ερντογάν: Στην Πράγα, με το βλέμμα στο Αιγαίο
Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)
Αποφασισμένος να θέσει στην Πράγα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας φέρεται, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά είναι εξαιρετικά ενοχλημένη από τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της γειτονικής χώρας, η οποία εστιάζει πρωτίστως την ανθελληνική της στάση και συμπεριφορά στο Αιγαίο και, δευτερευόντως, στα βορειοανατολικά μας σύνορα, στην Δυτική Θράκη.
Στην Πράγα, πρόκειται να βρεθεί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, ο οποίος θα συμμετάσχει, στις 6 Οκτωβρίου στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μια ιδέα που έχει ως εμπνευστή της τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, και στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προσεχή Παρασκευή.
Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μην υπάρξει απευθείας συνάντηση και συνομιλία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου.
Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά πιθανό ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας σε τι συνίσταται η συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας και να αναφέρει τα κίνητρα αυτής της ανθελληνικής και προσβλητικής συμπεριφοράς, σε σχέση κυρίως με νησιά και με βραχονησίδες της χώρας μας στο Αιγαίο.
Τουρκική επιθετικότητα και Αιγαίο
Πράγματι, τους τελευταίους μήνες, η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται και αφορά, πρώτα και κύρια, νησιά και βραχονησίδες της πατρίδας μας στο Αιγαίο Πέλαγος.
Μάλιστα, στο ζήτημα αυτό έχουν επιμείνει ιδιαίτερα Έλληνες γεωπολιτικοί αναλυτές και διεθνολόγοι, καθώς και ανώτεροι κι ανώτατοι αξιωματικοί του ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αρκετοί από αυτούς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας σύρραξης που μπορεί να προκαλέσει το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει στο εσωτερικό μιας χώρας με υψηλότατους δείκτες πληθωρισμού και κόστους ζωής.
Σε 152 υπολογίζονται τα νησιά της αποκαλούμενης «Λίστας EGAYDAAK», των ελληνικών αιγαιοπελαγίτικων νησιών που έχει θέσει στο στόχαστρο των επιβουλών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλεισθεί από την πλευρά της ηγεσίας της γειτονικής χώρας.
Ωστόσο, εάν η τουρκική πλευρά αποφασίσει να «περάσει στη δράση» και να πάψει να αναλώνεται σε ρητορικές προσβολές, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα μιας σημειακής ρήξης, ανάλογης με αυτής που συνέβη στα Ίμια το 1996.
Μια σημειακή ρήξη μπορεί να συμβεί σε κάποιο από τα υποσύνολα νησιών της Λίστας EGAYDAAK, δηλαδή της λίστας νησιών που συγκροτούν τις εδαφικές επεκτατικές προτιμήσεις του σημερινού Προέδρου.
Πιο αναλυτικά, το βόρειο Αιγαίο, υπάρχουν τα συμπλέγματα νήσων και νησίδων της Ζουράφας και των Οινουσσών. Στο Κεντρικό Αιγαίο, διακρίνονται οι βραχονησίδες Καλόγεροι. Στο Ανατολικό Αιγαίο, εντοπίζουμε το σύμπλεγμα Αντίψαρων και Βενέτικου, στο Νότιο Αιγαίο τα συμπλέγματα νησιών Αγαθονησίου και Ακροί και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, υπάρχει το σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας